Az ötvöskónyi kastélyparkban áll az a hatalmas hársfa, amelyet a zsűri beszavazott az év fái versenysorozat döntőjébe. A tíz méter törzskerületű, 18 méter magas, 350 éves matuzsálem 12 másik különleges fával versenyez. Odvában több ember is kényelmesen elfér.

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

Az egész országból összesen 125 fát neveztek magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. A verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni október 30-ig. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz!

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet díjátadó ünnepségen nyújtanak át a fát jelölőknek. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni.

hársfa

A 2,6 hektáros ötvöskónyi kastélyparkban álló nagylevelű hársat (Tilia platyphyllos) 2003-ban regisztrálták Magyarország legnagyobb fái közé a dendromania.hu oldalon. Nála csak egy nagyobbat mértek - amely szintén somogyban, Szőkedencsen él -, de törzse alacsonyan elágazik, és nem mérhető a pontos törzskerülete. Így az ötvöskónyi tekinthető az országos rekordernek. (Somogyi fák egyébként több országos rekordot is tartanak, korábban erről már írtunk.)

Különlegessége, hogy villám sújtotta és kiégett, mégis minden évben zöldbe borul. A helyi történet szerint évszázadokkal ezelőtt még hét hatalmas hársfa állt egymás mellett, amelyek a legendás hét vezér emlékét őrizték, és az ő nevükben óvták a területet. Mára ebből csak ez a hárs maradt.

hársfa2

fotó: http://evfaja.okotars.hu/

Bár a szakemberek 300-350 évesre taksálják a korát, volt olyan számítás, amelyik 600 évesre becsüli a hársfa életkorát. A faluban még ezt is túlszárnyalják. A história szerint a fa a tatárjárás korából származik. Az a hihetetlen legenda járja, hogy IV. Béla ennek a fának a tövében húzta meg magát, mikor a tatárok elől menekült. Sőt a faluban azt is beszélik, hogy a fa a honfoglalás korában született.

Egy biztosat lehet tudni, hogy a kastély építésekor a fa már régen növesztette lombját.

Valószínűleg a XIX-XX. század fordulóján érhette a hársfát villámcsapás, törzse ekkor nyílt ketté. A két világháború között a kastély akkori urai, nyaranta kártyapartikat rendeztek a hűs odvában.

Miután túlélte a második világháborút is, az 1950-es évek közepe táján egy cigány család (egyesek szerint németek) lelt menedéket benne. Azonban az általuk rakott tűztől a fa kigyulladt, belseje teljesen, koronája és ágai kis részben leégtek, elpusztultak. A fa évről-évre meglepi a környéken lakókat. Súlyos sérülései ellenére él, hajt és lombot növeszt.

"Túlélt két világháborút, villámcsapást, tüzet, és még ma is itt van velünk. Itt él köztünk, jelképezve a múltat, őrizve a parkot. De egyben segítségre is szorul. Védetté nyilvánítása nemcsak a falu, a megye, hanem az egész ország érdeke" - fogalmaz a fát szavazásra jelölő Takács Márton.

Szavazz Te is az ötvöskónyi nagylevelű hársra. Csak egy e-mail cím kell hozzá. Katt ide!

Címkék: kultúra