Rekord méretű fákat találtak a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai Gadány és Tapsony határában. Nyemcsok Tamás és Kocsis László munkájuk során fedezték fel a termetes fákat.

Tudomásukra jutott, hogy létezik egy honlap, mely a nagy fák összegyűjtését tűzte ki célul. Mint kiderült, ez a kezdeményezés dr. Pósfai György, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet igazgatójának nevéhez fűződik, aki szabad idejében, hobbijaként végzi ezt a tevékenységét.

tapsonyi vackor

A vadkörte 370 centiméter törzskerületű (fotó: dendromania.hu )

 

A mérések alapja a törzskörméret, melyet a talaj fölött 0-130 cm között kell mérni a legvékonyabb pontban. Somogy két országos első hellyel büszkélkedhet: egy 582 centiméter törzskerületű vénic-szillel és egy 370 centiméteres vadkörtével. Ezek a fák Tapsony külterületén egy felhagyott, becserjésedett legelőn találhatók.

 

A Gadányban talált egyik bükk - 519 centiméter - a második legnagyobb a megyében. Itt több famatuzsálem is található egymáshoz közel, meglepő módon egy szántó beakácosodott végében, egy vízfolyás mellett.

Címkék: Nyemcsok Tamás, Kocsis László, vackorfa, Magyar Tudományos Akadémia, Gadány, Duna Dráva Nemzeti Park, Pósfai György, MTA, Tapsony, kis szines