A védett réticsík lett az év hala, a 15. éve megtartott szavazáson ez kapta a voksok csaknem felét - közölte a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.

A réticsíkot (Misgurnus fossillis) választotta a szavazók 49 százaléka. A kiírásban szereplő másik két jelölt közül a déli 12 óráig beérkezett 3875 voks harminc százalékával a garda (Pelecus cultratus) lett a második, a laposkeszeg (Ballerus ballerus) pedig a harmadik.

A leírás szerint az erősen megnyúlt, vaskos testű réticsíknak okkersárga az alapszíne, a háta sötétbarna, a fejét barnásfekete foltok, az oldalát ugyanilyen színű hosszanti sávok és pettyek díszítik. Alsó állású szája körül öt pár bajuszszál található. Kicsi, lekerekített úszóival gyors, kígyózó mozgásra képes.

fotó: Sallai Zoltán
fotó: Sallai Zoltán

Jellemzője, hogy oxigénszegény viszonyok közt is megél, mert vérerekben gazdag utóbele képes oxigént felvenni a lenyelt levegőből. A saját maga által kimélyített gödrökben még akkor is életben maradhat, amikor a mocsár vize eltűnik és az iszap felszíne cserepesre szárad.

"Csíkra éhes elődeink" ilyenkor ásóval, kapával forgatták ki a földből; népélelmezési cikknek számított a réticsík - idézték fel a közleményben.

Hozzáfűzték: ez a hal a növényekben gazdag, iszapos medrű vizekben ma is sokfelé megtalálható, de állományai kicsik, veszélyeztetettek, ezért védettek. A faj természetvédelmi értéke példányonként tízezer forint.

Címkék: réticsík, keszeg, természet, garda, hal, szavazás, kis szines