Április harmadik hétvégéjén másfél évtizede Gyula a „Pálinka Fővárosa”. A délalföldi kisvárosban az idei húsvéton 15. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Pálinka Fesztivált, amely most harmadszor adott helyet a Pálinka és Gyümölcspárlat Világ Kupának.

A Világ Kupára öt országból, több mint félezer kereskedelmi-, magán- és bérfőző 639 párlatot küldött. A szigorú nemzetközi zsűri a mintáknak alig több mint felét minősítette érmesnek, és ezen belül mindössze 35 aranyérmet, közte 10 nagyaranyat (championt) ítélt oda.

Az eredményhirdetésre a gyulai vár udvarán, húsvét szombatján került sor. Előtte a Magyar Pálinka Lovagrend öt új taggal bővült. Lovaggá ütötték többek között a somogyi Pach Gábort, a zamárdi Zimek Manufaktúra főzőmesterét is.


Fotók: Gyenesei IstvánFotók: Gyenesei IstvánFotók: Gyenesei István
Fotók: Gyenesei István
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A Világ Kupán újabb szép somogyi eredmények születtek. A kaposvári Gyenesei Pálinkárium folytatva siker sorozatát most a kisüsti meggy pálinkájával nyert nagyarany érmet, champion díjat. Ezen kívül hat ezüst érmet (szilva, vegyes, érlelt vegyes, málna, alma, bodza) és három bronz érmet (ágyas szilva, cseresznye, erős szilva) gyűjtött be Gyenesei István magánfőző.

Tóth Tamás Csaba barcsi magánfőző egy ezüst (Izabella szőlő) és két bronz (boróka, szilva) éremmel gazdagította a somogyi éremkollekciót.

Néhány nap múlva lejár az Országos Pálinka Bajnokság nevezési határideje. A legnagyobb hazai verseny házigazdája ez évtől a Pálinka Nemzeti Tanács, amely most először rendezi meg önálló versenyként a magyar nemzeti párlat derbit, amelyen ott lesznek a legjobb somogyi pálinkafőzők is.

Címkék: pálinka, gyenesei, somogy, kis szines