Ahhoz, hogy a rejtvényt sikeresen kitöltse, olvassa el a rendőrség közleményét:

A hó a só a téli hideg a váltakozó fagyás és olvadás komolyan próbára teszi az autók alkatrészeit. Az autó rendszeres karbantartásával – most éppen a tavaszi ellenőrzésekkel – azonban nemcsak a javítási költségek okozta fejfájástól szabadulhat meg, hanem minimális időráfordítással az autó életét is meghosszabbíthatja.

A tavasz beköszöntével a legfontosabb a gumiabroncs cseréje, de mielőtt nekilátna, vizuálisan ellenőrizze le az abroncsokat, - vágásokat, kidudorodásokat és az oldalfal sérüléseit keresve. Fontos dolog a mintázat mélységének vizsgálatai is. A téli gumi meleg időben jobban kopik, valamint elveszti a tapadását ezért rámállik az aszfaltra. Mindenképpen érdemes ellenőrizni a felszerelendő abroncsban lévő nyomást a megfelelő tapadás a jobb menettulajdonságok és kanyarstabilitás a rövidebb fékút az üzemanyag fogyasztás és a jobb utazási komfort érdekében. A nem megfelelő légnyomásos kerék miatt a gumiabroncs elhasználódása gyorsabb, egyenetlenül kophat a gumifelület a nem megfelelő légnyomás esetén. Az autó alapos tisztítása sem elhanyagolható, mivel a közúton használt só komoly károkat, akár rozsdásodást is okozhat az autó karosszériáján.

Fontos dolog a gépjármű szélvédőmosó lapátjainak ellenőrzése is. A téli fagyok gyakran kárt tesznek a gumiélekben berepedeznek, megkeményednek, a csere pedig igencsak kifizetődő a tavaszi esők idején. A fagyos idő elmúltával már nincs szükség a téli fagyálló ablakmosó folyadékra! A nyári folyadék zsíroldó és bogároldó adaléktartalmának köszönhetően gyorsabban feloldja és eltávolítja a szélvédőre tapadt szennyeződéseket, ezáltal megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

A tavasz átállásnál a rendszeres motorolajszint ellenőrzésről sem szabad megfeledkezni. Javasolt az olajszint-ellenőrzést 2000 kilométerenként vagy háromhavonta elvégezni.
A nem megfelelő olajszint károsíthatja a motort, ezáltal élettartama jelentősen csökkenhet.

Érdemes ellenőrizni a gépjármű hűtőfolyadékát, mivel a kevés vagy nem megfelelő minőségű elhasználódott hűtőfolyadék nem biztosítja a motor megfelelő hűtését.


Közlekedési veszélyek tavasszal:

A közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak. Egyszer napfény, sima útfelület fogadja a közlekedőket, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást, ezért másként kell vezetni télen és másként tavasszal. Tavasszal feledésbe merül a télen berögződött, óvatos magatartás. A járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb átlagos sebességgel közlekednek az urakon, s ezt a helyzetet a baleseti statisztikai adatok is jól tükrözik. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója, az elővigyázatosság ilyenkor sokszor háttérbe kerül.


Tavasszal a közutak forgalma zsúfoltabbá válik. Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Tavasszal esik a legtöbb eső, amihez gyakran szél is párosul. A csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokon csökkenhet a járművek menetstabilitása, míg a látási viszonyokat az ilyen időszakban gyakran megjelenő pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják. Ebben az időszakban közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is megnő. Főleg vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre. Az ilyen útszakaszok a motorkerékpárosok valóságos „rémei”.

A tavasz kezdetén egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és motorkerékpárosok. Nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok – néhány hónap kényszerpihenőt követően – készítsék fel járműveiket a közlekedésre, ellenőrizzék azok műszaki állapotát, de saját maguk „felkészítéséről” se feledkezzenek meg. Néhány hónapos kihagyás után még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, továbbá tompulhatnak a reflexek.

Ebben az időszakban a gyalogosok és a kerékpárosok is – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Nem árt tudni, hogy esős-szeles időben a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni.

A forgalomban betöltött arányukhoz mérten kifejezetten magas a kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében, illetve igen magas a gyalogosok részvételével bekövetkezett balesetek összes személysérüléses balesethez viszonyított aránya.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal. A fentiekre tekintettel a kerékpárosok és a gyalogosok által okozott, illetve érintettségükkel bekövetkezett közúti közlekedési balesetek számának csökkentésére a Rendőrség mind a közlekedésbiztonsági kommunikációs és propaganda tevékenysége során, mind a közúti ellenőrzések alkalmával kiemelt figyelmet fordít.

A cikk alján töltheti le a feladványt.

A megfejtést a mbb.somogymrfk(kukac)somogy.police.hu

 e-mail címre, vagy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály címére kérik beküldeni.

Beküldési határidő: 2014. március 27. Sorsolás: 2014. március 28.

A helyes beküldők között a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által összeállított ajándékcsomagot (5 db) sorsolnak ki. A nyerteseket e-mailben, vagy postán értesítik.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: feladvány, rejtvény, játék, tavasz, rendőr, kis szines