A gyenge csapadékzóna hatására többnyire erősen felhős idő várható, de csak szórványosan fordulhat majd elő kisebb eső, zápor, jelentős mennyiségű csapadék sehol sem valószínű. A hőmérséklet kissé visszaesik, de az 5-8 fok közötti értékek, még mindig jóval magasabbak az átlagnál. Kedden változóan, időnként erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órákra helyenként köd képződhet, amely néhol tartósan megmaradhat. Ezeken a helyeken ködszitálás is előfordulhat majd. A hőmérsékletek általában 4-7 fok között alakulhatnak a délutáni órákban. Az alacsonyabb értékek a ködös tájakon lesznek. Újév napján is hasonló idő várható, esetleg valamivel több helyen szakadozhat fel a felhőzet. Csütörtökön, pénteken újabb gyenge front ér el minket, kisebb csapadékzónájával. Megerősödik a déli szél, amivel még enyhébb levegő érkezik fölénk. A szél, és a kisebb záporok ellenére,  a délutáni órákban, ismét mérhetünk majd 10 fok körüli hőmérsékleteket.

Egy Brit-szigetek feletti ciklon előoldali áramlásában helyezkedik el a Kárpát-medence. A ciklon enyhe, előoldali áramlása, biztosítja az átlagosnál jóval enyhébb időjárást.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral. A délutáni órákban 5-8 fok között alakul a hőmérséklet. A késő esti órákra 2-5 fok közé hűl a levegő.



Kedd: változóan, időnként erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Lesznek helyek, ahol az éjjel képződött köd tartósan megmarad. Ezeken a tájakon ködszitálás is előfordulhat majd. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,+3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő. A ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.



Szerda: változóan, időnként erősen felhős idő várható. Néhol felszakadozhat a felhőzet, és előbukkanhat a nap, máshol tartós ködfoltok is lehetnek, ködszitálással. A reggeli órák hőmérséklete -1,+3 fok között valószínű, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: valószínűleg a következő 10 napban is folytatódik az évszakos átlagnál jóval enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változ, szilveszter, enyhe, felhő, , időjárás, köd, kis szines