Magyarország török nagykövete korábban Tiszta Beszéd című műsorunkban beszélt arról, hogy az iszlám ország rokonként tekint a magyarokra.

A török kultúráról tartott előadást a Yunus Emre Intézet igazgatója ma a Kaposvári Egyetemen. A jövőben szeretnék a két ország közötti kapcsolatot szorosabbá fűzni.

Yaz Hakki elmondta: a törökök barátként kezelik a magyarokat, ha Törökországban valaki rólunk beszél, akkor csak pozitívumok kerülnek elő. Hozzátette: Isztambulban van egy Magyar Testvérek utca is, ami kifejezi milyen fontos a két ország közötti kapcsolat.

A Kaposvári Egyetemen fél éve alakult Iszlám Intézet. A kulturális együttműködés mellett képzéseket is indítanának török hallgatóknak.

- A jövőben szeretnénk egy magyar-török-angol BA  négy éves képzést indítani, amelyre úgy gondolom igény van, majdnem 2 millió ember érettségizik Törökországban évente - mondta a KE Iszlám Intézet alapítója, egyetemi docense, Varga József.

Hóvári János Magyarország török nagykövete Tiszta beszéd című műsorunkban beszélt arról, hogy a törökök már gyerekkorukban megtanulják, hogy a magyarokat rokonként kell kezelni.

- Minden gyerek a török oktatásban azt tanulja, hogy a világban vannak török rokonnépek, akikkel közös a kezdet, ilyen a magyar is. ők ránk, mint ősi rokonra tekintenek - mondta Magyarország török nagykövete, Hóvári János.

A kulturális kapcsolatok ápolása mellett szó van török pénzügyi intézetek magyarországi terjeszkedéséről is. Az iszlám bankrendszer ugyanis jól működő hálózat a 76 millió lakosú Törökországban.

Címkék: török, egyetem, magyar, kaposvár, kis szines, kultúra