Hét végére mozgalmassá válik időjárásunk, péntekre virradóra ugyanis északnyugat felől a Xaver nevű viharciklon hidegfrontja éri el a hazánkat, mely Mikulás napján át is robog fölöttünk. Ez pedig  a viharos szél mellett havazást, ónos esőt is okozhat - írja előrejelzésében az Időkép.



A várható orkán erejű szél és az az által keltett vihardagályok miatt Európa több országában is a legmagasabb fokú riasztást adták ki, Németország több térségében emberemlékezet óta nem látott viharra készülnek. Csütörtökön Skóciában egy ember meghalt, mintegy húszezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, és teljesen leállt a vasúti közlekedés, miután a Xaver orkán elérte a Brit-szigeteket. Ez az orkán a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére.

Hozzánk éjszaka gyűrűzik be a hidegfront, ami északon kisebb havazást is okozhat. A az északi szél azonban jócskán megnövekszik, viharossá fokozódik. Győr-Moson-Sopron megye térségében akár 100-120 kilométer/órás szélvihar sem tartható kizártnak, míg Somogyban és a környező megyékben 70 km/h-s széllökésekkel számolhatunk. Emiatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki hazánkra az OMSZ.

Hogy a következő napokban milyen időjárásra számíthatunk, megtudhatja időjósunk részletes előrejelzéséből.

Címkék: xaver, orkán, vihar, riasztás, somogy, kis szines