Csütörtökön egy gyenge front hatására, megmozdul felettünk a levegő, a megélénkülő délnyugati szél kisöpri a megülepedett nyirkos, hideg levegőt.

A néhány órás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem lesz. Enyhül az idő, a délutáni órákra 5 fok közelébe melegszik a levegő. Pénteken egy hidegfront halad át rajtunk, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan várható majd kisebb zápor, esetleg hózápor. Jelentős csapadék nem lesz. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Nem lesz hideg, a délutáni órákban általában 3-5 fok körüli hőmérsékletek valószínűek. Szombaton is a hidegfront alakítja időjárásunkat. Erősen szeles, néhol hózáporokkal tarkított időre számíthatunk, közben néhány órás napsütéssel. Jelentős havazásra nem kell számítani. A hőmérsékletek a csütörtök - pénteki 5 fokokhoz képest, csak kissé esnek vissza, a hét végén általában +1,+4 fok körüli délutáni hőmérsékletek valószínűek.



Csütörtök: időnként megnövekszik a felhőzet, de emellett néhány órás napsütés is várható. Csak kevés helyen maradhat meg tartósan a köd, csapadék nem lesz. Napközben a délnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra általában +2,+5 fokig melegszik a levegő, de a tartósan napsütéses helyeken akár 6-7 fok is elképzelhető. Késő estére 0,-1 fokig hűl a levegő.



Péntek: időnként erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan lehet majd gyenge zápor, esetleg hózápor. Később felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul, néhol ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra +1,+5 fok közé melegszik a levegő.



Szombat: felhőátvonulások várhatók, szórványos hózáporokkal. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákra +1,+3 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: a jövő hétfőn már kissé enyhébb levegő érkezik a magasban, gyenge vegyes halmazállapotú csapadékkal. A jövőhéten ismét csendesebb, átlagos hőmérsékletű idő látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, tél, szalinay, időjárás, kis szines