ködös szántó


Péntektől egy ciklon meleg, majd hidegfrontja éri el megyénket, ezért mozgalmassá válik időjárásunk, de a hidegfronttal csak mérsékelt lehűlés érkezik. Szerdán általában a párás, helyenként tartósan ködös, ködfelhős idő jellemzi majd időjárásunkat, néhol azonban néhány órára a nap is kisüthet. Ezeken a tájakon +3 fok körül alakul a hőmérséklet, de a ködös tájakon kevéssel 0 fok alatt maradhat, azaz egész nap gyengén fagyhat.

Csütörtökön a már megélénkülő szél hatására, valamivel kevesebb helyen várható köd, és néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet. Pénteken változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon meleg, majd hidegfrontja is átvonul felettünk. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani kisebb esőre, havas esőre, majd hóra. A pozitív hőmérsékletek miatt a hó síkvidéken nem marad meg. A hidegfront érkeztével az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Szombaton is a hidegfront alakítja időjárásunkat. A felhőátvonulásokból szórványos hózáporok, kisebb havazások várhatók, erős, helyenként viharos szél kíséretében.

A lehűlés mértéke, a grönlandi eredetű  hidegnek köszönhetően, gyengébb lesz a vártakhoz képest. Jelentős havazás sem valószínű megyénkben.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: változóan felhős, párás, többfelé egész nap ködös idő várható, csapadék nélkül. Néhol azonban felszakadozhat a felhőzet, és 1-2 órára kisüthet a nap. A délutáni órák hőmérséklete +1,+3 fok körül alakul, de a ködös, ködfelhős tájakon egész nap gyengén fagyhat. Késő estére 0,-2 fokig hűl  a levegő.



Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Néhol egész nap megmaradhat az éjszakai órákban képződött köd. A nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul, többfelé köd is képződhet. A délutáni órákra általában +2,+5 fok közé melegszik a levegő.



Péntek: erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, havas esőre, hóra. Később felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-2 fok körül valószínű. A délutáni órákra +1,+5 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején nyugalomba jut a hidegfront, majd a magasban ismét enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, mínusz, lehűl, köd, szél, hideg, eső, tél, csapadék, időjárás, kis szines