Továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés a felhő, csapadék sehol sem fordul elő. A következő napok időjárását, a helyi hatások alakítják Somogy megyében is, a változékony időjárást okozó frontok messze elkerülik megyénket. A magasban zajló kisebb enyhülés, illetve a jelentősebb légmozgások hiányában, egyre inkább ködösre fordul majd időjárásunk. Hétfőn még többnyire gyengén felhős lesz az ég, a fagyos reggel után viszonylag enyhe nappal ígérkezik. A délutáni órákra általában 4-6 fokig melegszik a levegő, ami nagyjából megfelel az átlagnak. Nem lehet kizárni azonban, hogy a megye néhány zárt völgyében, a hajnalban képződött köd egész nap megmarad. A következő napokban tovább erősödik a ködhajlam, ezért néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. Azokon a területeken ahol a délelőtt folyamán feloszlik a köd, ott 2-4 fok közé melegedhet a levegő, de ahol tartósan ködös, vagy felhős idő lesz, ott 0 fok körül marad. A napos, illetve ködös területek térben és időben is váltakozhatnak majd.

Anticiklonális hatások érvényesülnek a Kárpát-medencében. A magasban nyugati áramlással, néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. Ez az enyhébb levegő, légmozgások hiányában, konzerválja az alsó légrétegekben megülepedett hideg levegőt. Ennek hatására hideg párna alakul ki.



Hétfő: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A reggeli órákban képződött köd a legtöbb helyen feloszlik. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok körül alakul. Késő estére 0,-1 fokig hűl a levegő.



Kedd: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd tartósan megmarad. Máshol a ködből képződött felhőzet lesz a jellemző. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 2-4 fok körül valószínű, de a ködös helyeken 0 fok várható.



Szerda: általában változóan felhős, párás, sokfelé ködös idő várható. Néhány helyen azonban 1-2 órás napsütés is előfordulhat. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -1,-3 fok körül alakul. A délutáni órákra +1,+3 fokig melegszik  a levegő, de a ködösebb tájakon 0,-1 fok valószínű.



Távolabbi kilátások: pénteken egy hidegfront érkezik amely mögött erős északi áramlással komoly lehűlés kezdődik. Többfelé kell hózáporokra számítani. Péntek éjjel, illetve szombat reggel tartósabb hóesés is lehet a délnyugati tájakon. Egyelőre bizonytalan a hó mennyisége.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: érkezik, szél, somogy, tél, vihar, kis szines