Advent első vasárnapja minden évben a karácsonyi időszak kezdetét, az ünnepi forgatag megnyitását jelenti. Hivatalosan a december 25. előtti negyedik vasárnaptól számítjuk - ez advent első vasárnapja - és egészen január 6-ig, vízkeresztig tart. Ekkor lepik el az utcákat a díszektől és szaloncukortól megszabadított karácsonyfák.

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

advent


Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti, nemcsak a templomban, hanem a családokban és más közösségekben is. A gyertyák színei szimbolikus jelentőséggel is bírnak: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.

A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

advent


Természetesen Kaposváron is készülnek az ünnepekre. Négy héten keresztül minden szerdán, pénteken és vasárnap délután színes programok várják az érdeklődőket: lesz karácsonyi vásár és Mikulás vonat is. A programoknak helyet ad még a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ is.  

- Az ünnepi várakozásban az a legértékesebb, hogy együtt lehetünk. Ezért alakítottuk át úgy hagyományos adventi programjainkat, hogy a kaposvári közösségek, a városrészeinkben élők kapjanak főszerepet. Szeretettel várok minden kaposvárit december 1-jén 5 órára a Kossuth térre, hogy közösen öltöztessük ünnepi fénybe a várost – mondta Szita Károly polgármester a programok kapcsán.

A részletes program elérhető a www.egyud.kaposvar.hu oldalon.

Címkék: kossuth, készülődés, tér, advent, kis szines, kaposvár