siófok

Az egykori villatulajdonos Thanhoffer Lajos orvosprofesszor - Glatz Henrik fürdőépítő munkásságát kiegészítve - egyfajta példamutatásnak is szánta az ingatlan felépítését,l arra ösztönözve ezzel a Siófokra járó nagypolgárságot, hogy hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot.

Az 1890-es évek legvégén épült villa érdekessége, hogy 1919. augusztusa és novembere között Horthy Miklós siófoki főhadiszállásaként szolgált. A helyi védettséget élvező épület az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtárként működött, állapota azonban rendkívül megromlott, így műemléki igényű felújításon esett át.

Az önkormányzat által finanszírozott, mintegy 400 millió forintba kerülő külső-belső felújítást követően az ingatlan vendégházként működik majd. A villa elnyerte a megyétől a Somogyország Kincse díjat, amelyet Witzmann Mihály, a megyei közgyűlés elnöke ad át.

Varga Imre világhírű szobrászművész, Siófok szülötte és első díszpolgára 90. születésnapjának megünneplése is a pénteki programsorozat része lesz. Az alkotót Siófok vezetése mellett barátai és a Siófoki Alkotók Körének tagjai köszöntik majd a Thanhoffer-villában. Ezt követően a Kálmán Imre Kulturális Központban a művész kisplasztikáiból nyílik kiállítás, amelyen Glatz Ferenc akadémikus mond beszédet.

A 45. városnapi ünnepség ezt követően a kulturális központ színháztermében folytatódik, ahol számos kitüntetést adnak át, köztük a jubileumi esztendő alkalmából létrehozott, "A 45 éves városért, a 150 éves fürdőért" elismerést. Ezután a résztvevők a Fő térre vonulnak, ahol hagyományosan ekkor kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást és meggyújtják a városi adventi koszorú első gyertyáját.

Az ünnepségen a Fortissimo Jazz Orchestra lép fel, a Kilitiért Egyesület pedig forralt borral és teával kínálja a vendégeket.

A programsorozat részeként egész napos jótékonysági vásárt is rendeznek a főtéren, a bevétel felét a Rákellenes Liga siófoki szervezetének ajánlják fel.

Címkék: főtér, város, ünnep, siófok, kis szines