Szerdán egy mediterrán ciklon felhőzete még belóg a megye déli tájai fölé, de északtól megkezdődik lassan a felhőzet felszakadozása. Csapadék nem valószínű, legfeljebb a határ mentén fordulhat elő hószállingózás. Csütörtöktől nyugat felől enyhébb léghullámok érik el Somogy megyét is, ennek hatására néhány fokos melegedés várható, a hőmérsékletek az átlagos köré emelkednek.

Az északi szél megélénkül, majd az esti óráktól mérséklődik. Az éjszakai órákban a megye nagy részén már kevesebb felhő valószínű, így csütörtök hajnalra erősebben lehűl a levegő, ekkor várható a leghidegebb a héten. A megye déli határvidéke kivételével többfelé mérhetünk majd -2,-5 fok közötti hőmérsékleteket, helyenként akár köd is képződhet.

Csütörtök napközben a magasban kisebb enyhülés kezdődik, ám ezt még nem fogjuk érezni talaj közelben. Az esti óráktól egy melegfronti felhőzet vonul át rajtunk, de kisebb vegyes halmazállapotú csapadék inkább csak az északi területeken lehet majd belőle. Péntekre már érezteti hatását az enyhülés, akár 5 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A hét végétől csendes eseménytelen idő következik, december első napjaitól erősödő ködhajlammal.

A mai naptól megszűnik a hideg levegő utánpótlása, nyugatira, északnyugatira fordul az áramlás a Kárpát-medence felett.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan, időnként erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A megye északi, északkeleti tájain időnként már tartósabban is felszakadozhat a felhőzet. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik, majd az esti órákra mérséklődik. A legmagasabb délutáni hőmérséklete általában +1,+3 fok körül alakul. Késő estére 0,-2 fok közé hűl a levegő.



Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A délutáni óráktól északnyugat felől felhősödés kezdődik, de csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete -2,-6 fok között valószínű. Az enyhébb értékek a megye déli tájain lehetnek. Helyenként köd is képződhet a hajnali órákban. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 2-4 fok körül alakul.



Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegedhet a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét végétől anticiklon húzódik fölénk, csendes, eseménytelen időjárás kezdődik. A magasban zajló enyhülés hatására, december első napjaitól kezdve erősödik a ködhajlam. A hőmérsékletek nagyjából az átlagos körül alakulnak majd.



Az ábra a csütörtök 06 órára valószínű hőmérsékleteket mutatja, 2 méteres magasságban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: mínusz, hózápor, támad, lehűl, hideg, szél, eső, tél, csapadék, időjárás, kis szines