Erős északi áramlással továbbra is sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érik el megyénket. Folytatódik az átlagosnál hidegebb, télies idő, időnként kisebb hószállingózásokkal tarkítva. A mediterrán térségben egy újabb ciklon alakult ki, amely kedden napközben megközelíti déli határainkat. Valószínű azonban, hogy a ciklon jelentős csapadéka országhatárainkon kívül marad.

Kedden többnyire erősen felhős idő várható, esetleg kisebb hózáporok, hószállingózások még előfordulhatnak, de jelentős csapadék nem lesz. A megye északi, északkeleti tájain időnként felszakadozhat a felhőzet. Az északi szél erős, időnként viharos lesz, de a hétfőihez hasonló orkán erejű széllökések nem valószínűek. Főleg a Balaton térségében azonban előfordulhatnak 60-80 km/h erősségű széllökések.

A hőmérséklet alig emelkedik majd 0 fok fölé. Szerdán már nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet, néhol a nap is kisüthet, de a déli határszélen még mindig lesznek felhők. Csütörtök hajnalra erősen lehűl a levegő, ekkor várható a hideg periódus mélypontja. Többfelé mérhetünk majd, általában -4-6 fok körüli hőmérsékleteket. Csütörtökön napközben már nyugatira fordul az áramlás felettünk, amivel egy gyenge melegfront érkezik, de talaj közelben még nem várható lényeges enyhülés. Péntekre már 5 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, majd a hét végére ismét változékonyabbra fordul időjárásunk.

A mediterrán térségben újabb ciklon mélyült ki, amely kedd napközben megközelíti hazánkat is. Ugyanakkor észak felől hideg, de egyre szárazabb levegő érkezik hozzánk. A következő 48 órában nyugat felől egy anticiklon húzódik fölénk, ennek hatására szerdától megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, néhol gyenge hózáporral, kisebb hószállingózással, főleg a megye déli területein. Ezzel szemben Somogy északi tájain időnként felszakadozhat a felhőzet, előbukkanhat a nap is. Az északi szél időnként erős lesz. Hideg lesz, a délutáni órákra 0,+2 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Késő estére 0,-1 fokig hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható, főleg a megye északabbi területein néhány órás napsütéssel. A déli határ mentén több lesz a felhő, de csapadék már ott sem valószínű. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -1,-4 fok között lakul. A délutáni órákra +1,+3 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, eleinte néhány órás napsütéssel. A délutáni óráktól nyugat felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -2,-6 fok körül alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét végétől változékonyabbra, és kissé enyhébbre fordul az idő. Szombat-vasárnap kisebb csapadék is előfordulhat.

Az ECMWF modell, csütörtök reggel 06 órára jelzett hőmérsékletei. Látható, hogy nagy területen -4,-6 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

A GFS modell hőmérsékleti diagramja Somogy megye térségére. Az ábra közepén futó piros vonal az átlagos hőmérsékletet jelzi. A hét második felétől enyhülés kezdődik a magasban (piros nyíl).

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, hózápor, mínusz, lehűl, szél, csapadék, tél, eső, időjárás, kis szines