Szélviharral érkezett a hó Somogyba. Az országos rekordot, csaknem 110 kilométer per órás szelet Fonyódon mérték, a tűzoltókat több helyre riasztották kidőlt fák miatt. A hidegfront miatt többen fordultak orvoshoz fejfájással, izületi fájdalmakkal és vérnyomás ingadozással.   

Süvített a szél egész nap a Balatonnál. A víz a parta is kicsapott, a fák ágai pedig meghajlottak. Az Időkép felvételén jól látszik, hogy még délelőtt is több mint 100 kilométer per órás szelet mértek Fonyódon a kilátóra rögzített szélmérőn. A viharos erejű szelet még az autósok is megérezték.

A tűzoltóknak is többször kellett vonulniuk  a heves széllökések miatt a megyében.

- Hajnali órákban összesen öt esetben riasztották a megye tűzoltóit elszórtan a megye területén. Mindenhol útra, út mentén dőltek ki a fák - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Gaál Attila.

Kadarkúton egy 15 méteres fa dőlt egy teherautóra. A tűzoltók motorosfűrésszel mentették ki a járművet. A jövőben a katasztrófavédelem okostelefonos alkalmazással is tájékoztat a vészhelyzetekről.

Az orvosi rendelőkben nagy volt ma a forgalom. Átlagosan 10 fővel emelkedett meg a forgalmuk.

- A legtöbb embernél kortól, nemtől függetlenül a fejfájások jelentkeznek, aztán az izületi panaszok operált izületeknél és kopott izületeknél felerősödnek a már meglévő fájdalmak - mondta a háziorvos, Horváth Ágota.

De sokan fordulnak orvoshoz a hidegfront miatt magas vérnyomással is. A légúti megfázások sem ritkák.

Ma szálingózni kezdett a hó Somogyban. A gyerekekre sapkát és sálat adtak a szülők, a szökőkutakat pedig téliesítették. A meteorológusok szerint a következő napokban az évszakhoz képest hidegebb időjárás várható, de a hét vége felé már valamivel melegebb lesz.

Ha szállingozó hópihét, esetleg sűrű pelyhes havazást fotózott Somogyban, küldje el a felvételt az info(kukac)kapos.hu címre. Köszönettel fogadjuk és közzétesszük!

 

Címkék: érkezik, vihar, szél, tél, somogy, kis szines