A közelgő markáns hidegfront, a felettünk levő mediterrán ciklon csapadékzónáját fokozatosan ránk csavarja, ránk tolja. Ennek hatására a következő órákban megyénkben is elered az eső. Ahogy a ciklon távolodik kelet, délkelet felé, úgy kerülünk mi is a hátoldalára, azaz fokozatosan erősödik az északi szél amivel 10 fokkal hidegebb levegő árassza el a Dunántúlt.

Hétfőn reggel még felettünk lesz a csapadékzóna, többfelé lehet eső, majd a beáramló hideg hatására egyre inkább havas eső, kisebb havazás.

Napközben is jobbára erősen felhős idő várható, kisebb hóesésekkel, hózáporokkal. A gyengén pozitív hőmérsékletek, valamint a még magas talaj hő miatt nem valószínű megmaradás síkvidéken. 200-300 méteres magasságban azonban megmaradhat átmenetileg a hó.

Az északi szél egyre erősebb, időnként viharos lesz. A nappali órák 2-4 fok körüli hőmérsékleteit, emiatt jó 10 fokkal hidegebbnek érezzük majd.

Ez az ábra a vasárnap este aktuális  radarkép. A kék nyilak jelölik a hidegfront határát. Mögöttük már megérkezett a sarkvidéki levegő. A hidegfront a következő egy-két órában Somogyra csavarja a ciklon csapadékzónáját. A következőkben elered az eső, majd ahogy a hajnali órákban megérkezik a hideg levegő, úgy vált át a csapadék szilárd halmazállapotba.

A GFS modell hóvastagság előrejelzése hétfő este 18 óráig az eddig lehullott hó mennyiségét jelzi(fehér szín). Jól látható hogy a Dunántúl déli felére is benyúlik az 5 cm hóvastagság határa. Azonban ez a modell most nem számol azzal hogy a talajhő még magas.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűl, idő, ciklon, hideg, , eső, kis szines