A légörvény előoldali áramlásában dél felől enyhe levegő áramlik fölénk. A megélénkülő légmozgás, a napok óta megülepedett nyirkos, hűvös levegőt kisöpri térségünkből, ennek hatására emelkedik a hőmérséklet. A hét közepén akár 13-14 fokos délutáni maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak, amelyek 5-6 fokkal magasabbak az átlagnál.

Kedd estétől a ciklonhoz tartozó frontrendszerek már nedvesebb levegőt is szállítanak fölénk, ezért megnő a csapadékhajlam. Az esti óráktól délnyugat felől elered az eső, amely valószínűleg a szerda reggeli órákig tarthat. Szerdán átmeneti szünet után, a nap második felében újabb eső valószínű.

A héten több hullámban érkezik majd az eső, de a hét végéig nagy mennyiségű csapadék még nem valószínű. A változékony, csapadékos idő ellenére is marad az enyheség.

Ciklonokhoz tartozó frontrendszerek teszik változékonnyá a Kárpát-medence időjárását. A héten enyhe, csapadékos idő veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte folytatódik a párás, ködös idő, majd napközben átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A délutáni óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és esti óráktól elered az eső. A délkeleti szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 8-12 fok körül alakul. Késő estére 4-6 fokig hűl a levegő.


Szerda: időnként erősen felhős lesz az ég, többfelé lehet újabb eső, záporeső. A csapadékhullás főleg a reggeli, majd az esti órákban lesz jellemző. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok körül alakul, míg délutánra 10-14 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: általában erősen felhős idő várható, többfelé újabb esővel, záporral. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 4-7 fok körül várható. A délutáni órákra 9-13 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten folytatódik a csapadékos, enyhe idő. A hét végén egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, többfelé lehet jelentős mennyiségű eső. A jövő hét elejétől a ciklon hátoldalán erős lehűlés kezdődhet. Az eső fokozatosan átmehet hóba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, időjárás, front, változékony, ősz, csapadék, kis szines