Ma északnyugatról egy gyenge hidegfront éri el Somogy megyét. Az erősen felhős égből főleg délutántól lehet számítani kisebb esőre, záporra, de jelentős csapadék nem várható. A front érkezését megerősödő északnyugati szél jelzi majd. Jelentős lehűlést nem hoz a front, szerda délután, általában 8-10 fok körüli hőmérsékletek várhatók. Csütörtökre 1-2 fokot csökkenhet a hőmérséklet, az erősen felhős égből, főleg a nap második felétől ismét lehet számítani kisebb csapadékra.

Pénteken újabb csapadékzóna ér el minket, többfelé lehet majd eső, zápor, de továbbra sem valószínű jelentős mennyiségű csapadék. A hőmérséklet megosztott lesz a nappali órákban. A megye nyugati felén lesz a hűvösebb, míg a keleti felén az enyhébb idő. Szombattól csendesebbre fordul időjárásunk. A magasban enyhülés kezdődik, de ezzel együtt erősödik a ködhajlam is . A napsütéses helyeken akár 12-13 fokig is felmelegedhet majd a levegő, míg a ködös tájakon 10 fok alatt marad.

A Kárpát-medence időjárását átmenetileg egy gyenge anticiklon alakítja, majd szerdán napközben már egy hidegfront ér el minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északnyugati szél a délutáni óráktól megélénkül. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő, míg késő estére 6-10 fokig csökken.

Csütörtök: többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg a nap második felétől kell számítani kisebb esőre, záporra. A szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 3-5 fok körül valószínű, néhol köd is képződhet. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok körül alakul.

Péntek: többnyire borult, vagy erősen felhős idő várható. Többfelé kell kisebb esőre, záporra számítani, várhatóan a csapadék mennyisége nem lesz jelentős. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok körül valószínű, míg a délutáni órákra, általában 6-10 fokig melegszik a levegő. A 10 fok körüli értékek a megye keleti felében valószínűek.

Távolabbi kilátások: a hét végétől a magasban kisebb melegedés kezdődik, emelkednek a nappali órák hőmérsékletei, ugyanakkor a reggeli hőmérsékletek csökkennek. A délutáni órákban a napos helyeken akár 12-13 fok is lehet. Fő bizonytalansági tényező a köd lesz. A tartósabban ködös helyeken 10 fok alatt marad a felmelegedés. A jövő héten is folytatódik a kisebb enyhülés, újabb lehűlés november.23 tól lehetséges.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, változékony, csapadék, ősz, front, időjárás, kis szines