Vasárnaptól egy mediterrán ciklon alakítja Somogy megye időjárását.

A ciklon hátoldalán, hétfőtől, északira fordul az áramlás felettünk, mellyel erős lehűlés kezdődik. Egy csapadékzóna távozott kelet felé, nyomában megszűnt a csapadék, átmenetileg felszakadozott a felhőzet.

A nap első felében változóan felhős idő várható, néhol 1-2 órás napsütéssel, majd délutántól az érkező ciklon hatására délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és az esti óráktól kiterjed, tartós esőzés kezdődik, amely valószínűleg a hétfő délutáni órákig is eltarthat. Többfelé kell számítanunk nagy mennyiségű csapadékra. Szeszélyes területi eloszlásban 20-40 mm eső is leeshet megyénkben, a vasárnap estétől, hétfő estig tartó időszakban. A nagyobb mennyiségű eső a megye nyugati, délnyugati felén várható.

Hétfőn a ciklon hátoldalára kerülünk, ezzel megkezdődik a hideg  levegő bezúdulása. Az északi szél viharossá fokozódik, ezzel is csökkentve hőérzetünket. Sokfelé kell számítani 80-90 km/h erősségű széllökésekre. A hétfő esti órákra csökken a csapadékhajlam, megszűnik az eső.

A hőmérséklet a legmelegebb órákban sem emelkedik 7-8 fok fölé. Az OMSZ a viharos szél és a 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség miatt elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztetést adott ki hétfőre megyénkben.

Keddre megnyugszik időjárásunk, majd szerdától újabb hidegfront érkezik csapadékzónájával.

Vasárnap tőlünk délnyugatra egy mediterrán ciklon mélyül ki, amely a délutáni óráktól beleszól időjárásunkba. A ciklon hátoldalán hétfőtől, tartós északi áramlás veszi kezdetét. Több hullámban érkezik hozzánk a hideg levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: eleinte változóan felhős idő várható, néhol 1-2 órás napsütés is előfordulhat. A délutáni óráktól délnyugat felől beborul az ég, és estétől kiadós esőzés kezdődik. A változó irányú szél napközben megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.



Hétfő: erősen felhős, vagy borult lesz az ég, sokfelé kell számítani esőre, záporra. Jelentős mennyiségű csapadék várható. A szél északira fordul és megerősödik, viharossá fokozódik. Az esti órákra megszűnik a tartós csapadék. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok között valószínű, míg a délutáni órákra 7-8 fokig melegszik a levegő.

Figyelmeztetés: hétfőn nagy mennyiségű csapadékra kell készülni. 24 óra alatt akár 20-40 mm eső is lehullhat. Az északi szél nagy területen lesz viharos. A legerősebb széllökések elérhetik  a 80 km/h erősséget is, de a Balaton térségében 100 km/h széllökések sem kizártak.



Kedd: változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Az erős északi szél napközben mérséklődik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között lakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-10 fok között valószínű.



Távolabbi kilátások: A jövő héten igazi novemberi idő várható. Többször érnek majd el minket hidegfrontok, melyekből időnként csapadék is várható. Várhatóan hideg mélypontja pénteken lesz, ekkor a magasabb helyeken megjelenhet már a  szilárd halmazállapotú csapadék is. A derültebb éjszakákon gyenge fagy várható.



A modell hőmérsékleti előrejelzése hétfőre.Jól láthatóan az enyhe levegő(sárga szín) délkelet felé kiszorul az országból, ugyanakkor északnyugat felől mind nagyobb területet áraszt el a hideg levegő.(kék nyíl) Az ábrán a zöld és kék színek a hideg levegő térhódítását jelzik.


A vasárnap estétől, hétfő estig lehulló csapadék mennyiségének legvalószínűbb eloszlása Somogyban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, szalinay, ősz, időjárás, kis szines