Somogy megye időjárásában a következő három napban jelentős átalakulás kezdődik. Szombat délután egy frontrendszer éri el megyénket, előtte azonban még néhány órás szűrt napsütés is lehet. Délutántól erősen megnövekszik a felhőzet, és estétől egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol gyenge zivatarra. Erősödik a délnyugati szél, majd az esti óráktól átfordul északnyugatira. Szombaton az átlagosnál még jóval enyhébb idő lesz, általában 16-19 fok körül alakul a kora délutáni órák hőmérséklete, de a megye délkeleti, keleti tájain, ahol tovább marad napos az idő, nem elképzelhetetlen a 20-21 fok sem. Vasárnap a frontrendszer csapadékzónája kelet felé elhagyja megyénket, ezért a reggeli, illetve a délelőtti óráktól csökken a csapadékhajlam, a déli óráktól átmenetileg fel is szakadozhat a felhőzet. Délutántól azonban egy délnyugatról érkező mediterrán ciklon hatására beborul az ég, és kiterjedt, jelentős esőzés kezdődik, amely a hétfő délutáni órákig is eltarthat. Többfelé kell számítani nagy mennyiségű csapadékra. Szeszélyes területi eloszlásban, 20-40 mm eső is eshet összességében a szombat délután és hétfő este közötti időszakban. A csapadék nagy része a vasárnap érkező ciklonból várható. Vasárnap  már visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban  már csak  13 fok körül alakul.

Hétfőn a ciklon hátoldalán, északi áramlással hideg levegő zúdul be Somogyba, így további lehűlés várható, a hőmérséklet jóval 10 fok alá csökkenhet a délutáni legmelegebb órákban. Az északi szél viharos lesz, ami tovább csökkenti hőérzetünket. A nap első felében még újabb eső, zápor is várható, majd estére csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Szerdától újabb hidegfront érkezik csapadékzónájával.


A Kárpát-medence időjárásában változás kezdődik. Egy ciklon hátoldalán, északi áramlással, több hullámban hideg levegő ér el minket. Hétfőtől igazi novemberi hőmérsékletek köszöntenek be.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet, és az esti óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, esetleg gyenge zivatar sem kizárt. A délnyugati szél megerősödik majd átfordul északnyugati irányba. Enyhe idő lesz, általában 16-19 fok körül alakul a délutáni hőmérséklet, de a megye délkeleti, keleti részein, ahol tovább marad napos az idő, ott akár 20-21 fok is lehet. Késő estére 8-12 fokig hűl  a levegő.



Vasárnap: erősen felhős, vagy borult idő lesz, többfelé esővel, záporral. A déli órákra átmenetileg csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A délutáni óráktól délnyugat felől beborul az ég és újabb jelentős csapadékzóna érkezik. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10-13 fok körül alakul, de ahol rövid időre kisüt a nap, ott 1-2 fokkal melegebb is lehet.



Hétfő: erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé kell számítani jelentős esőre.
Az északi szél viharossá fokozódik. Az esti órákban valószínűleg megszűnik az eső, felszakadozik a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok között valószínű, míg délutánra 7-8 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások:
a jövő héten további lehűlés várható. Több hidegfront is elér minket csapadékzónájával. A hét második felétől a magasabb helyeken, megjelenhetnek a havas esők, hózáporok is. A derültebb éjszakákon gyenge fagy várható.

A GFS hőmérsékleti modellje hétfőre. Az enyhe levegő(sárga szín) délkelet felé kiszorul az országból, ugyanakkor északnyugatról jóval hidegebb levegő ér el minket(kék nyíl). Az ábrán a zöld, és kék szín a hideg levegő térhódítását jelzi.

A szombat délutántól a hétfő estig tartó időszakban lehulló csapadék, legvalószínűbb területi eloszlása Somogyban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, szalinay, időjárás, ősz, kis szines