A következő 72 órában egy ciklon több csapadékzónája is áthalad Somogy megye felett. A mediterrán ciklonok mozgása meglehetősen bizonytalan, de a mostani számítások szerint, a legvalószínűbb forgatókönyv a következő:

Szombat: a déli óráktól egy frontrendszer éri el nyugatról hazánkat. A délutáni órákban Somogyban is erősen megnövekszik a felhőzet, de a csapadékhullás nagy valószínűséggel csak a késő délutáni, illetve  az esti óráktól kezdődik. Egy-egy gyenge zivatart sem lehet kizárni. Az esőzóna nagy valószínűséggel vasárnap reggel, délelőtt távozik kelet felé.

Vasárnap: a reggeli, délelőtti órákban még előfordulhat eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A késő délutáni óráktól délnyugat felől újra beborul az ég és kiterjedt esőzés kezdődik, ami kitarthat a hétfő délutáni órákig.

Összességében, a szombat délutáni óráktól, a hétfő délutánig tartó időszakban, nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. Szeszélyes területi eloszlásban akár 20-40 mm eső is lehet Somogyban. A csapadék nagyobb fele a vasárnap estétől, hétfő délig terjedő időszakban esik le.

Magyarázat az első kép alá: A GFS modell csapadék előrejelzése szombatra. A modell 15 órától számolja a csapadékrendszer belépését az országba nyugat felől.

balkan_2013110806_pcp_33.jpg

A GFS modell csapadék előrejelzése szombatra. A modell 15 órától számolja a csapadékrendszer belépését az országba nyugat felől.

balkan_2013110806_pcp_60.jpg

A GFS modell csapadék előrejelzése vasárnapra. A modell 18 órától várja a komoly csapadékrendszer megérkezését Somogyba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zuhog, jós, omsz, figyelmeztetés, idő, eső, kis szines