haiyan

Megérkezett az év leghevesebb tájfunja a Fülöp-szigetekre. Az egyes lökéseivel az óránként több mint 300 kilométeres sebességet is elérő szél áramkimaradásokat okozott, megrongálta a telefonhálózatot, és fennakadásokhoz vezetett a közúti és a légi közlekedésben.

A Haiyan néven emlegetett tájfun elsőként az ország középső szigeteit (főként Leyte és Samar szigetét) érte el, ahonnan már több mint százezer embert kiköltöztettek az esetleges katasztrófa elkerülése érdekében.

A helyi hatóságok közlése szerint egy ember áramütést szenvedett és meghalt, mert egy villanyoszlop kidőlt, és elektromosság jutott a tájfun miatt kiáradó vízbe.



A kormány szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyeget a tájfun. Közülük egymillióan igyekeznek biztonságos helyen menedéket keresni.

Az érkező vihar hat méter magas hullámokat keltett a tengerparton, és az aggodalmak szerint földcsuszamlásokat okozhat a part menti térségekben. A mentésre és élelmiszersegélyek szállítására már készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert és három szállító repülőgépet.



A Fülöp-szigetek gyakran szenved hasonló természeti csapástól, évente átlagosan húsz tájfun pusztít rajta. A Haiyan a prognózisok szerint a világ leghevesebb tájfunja az idén.

A Haiyan a várakozások szerint szombatig sújtja a Fülöp-szigetek térségét, majd továbbhalad Vietnam felé.

Címkék: haiyan, tájfun, végigsöpör, veszélyes, vihar, kis szines