A kellemes idő napjai megvannak számlálva, vasárnaptól jelentős lehűlés kezdődik. Pénteken csendes, többnyire napos idő várható Somogy megye térségében. Néhol sűrű köd képződött, ami a délelőtti órákban feloszlik. A hőmérséklet a délutáni órákban általában 15-19 fokig melegszik, ami több fokkal magasabb az átlagosnál. Szombaton, egy közelgő frontrendszer előterében tovább erősödik felettünk a délnyugati áramlás, amivel 1-2 fokkal  tovább melegszik a levegő. Főleg a megye délkeleti, keleti részein a kora délutáni órákban rövid időre a 20 fokot is megközelítheti majd a hőmérséklet. Nem lesz már zavartalan a napsütés, a délutáni óráktól az érkező frontrendszer hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és nyugat felől mind több helyen megered az eső, záporeső. Nem lehet kizárni akár gyenge zivatartevékenységet sem. A délnyugati szél már délelőtt erős lesz, majd a délutáni órákban átfordul északnyugatira.

A vasárnap időjárását egy mediterrán ciklon alakítja. Többnyire erősen felhős, vagy borult lesz az ég, de napközben 1-2 órára valószínűleg felszakadozhat a felhőzet. Sokfelé várható eső, záporeső, néhol jelentős mennyiségben. Az északi szél erős lesz,  a hőmérséklet visszaesik.

Hétfőn Somogy megye a ciklon hátoldalára kerül, ezzel pedig megkezdődik a hideg levegő beáramlása észak felől, így további lehűlés várható. A nap első részében még újabb eső valószínű, majd csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A hőmérséklet már jóval 10 fok alá eshet.

A Kárpát medence időjárását a következő napokban egy ciklon alakítja. Eleinte még a ciklon előoldali áramlásába tartozva, enyhe levegő áramlik felénk.
Vasárnaptól kezdve a légörvény hátoldalára kerülve, északi légpályákon egyre hidegebb levegő árassza el a Kárpát-medencét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a reggeli vékony felhőzet feloszlása után, változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délutáni órák hőmérséklete 15-19 fok között alakul, de a tartósabban ködös, ködfelhős tájakon 15 fok alatt marad. Késő estére  8-13 fokig hűl a levegő.



Szombat: eleinte változóan felhős idő lesz, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és a délutáni óráktól egyre többfelé lehet eső, záporeső. Egy-egy gyenge zivatar sem kizárt. A délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól átfordul északira. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok körül valószínű, egy-két helyen köd is képződhet. A délutáni órákra általában 16-19 fokig melegszik a levegő, de a megye délkeleti, keleti felén, ahol tovább marad napos az idő, ott akár 20 fok sem elképzelhetetlen.



Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, többfelé kell számítani esőre, záporra. Napközben néhány órás átmeneti csapadékszünet valószínű, majd  az esti óráktól újabb csapadékzóna érkezik. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok körül alakul, míg a délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő. Összességében a szombat déltől, hétfő délig tartó időszakban, jelentős mennyiségű csapadék várható megyénkben.



Távolabbi kilátások: a vasárnapi hidegfront mögött tartós északi áramlás alakul ki felettünk. A jövő héten 10 fok körül alakulnak majd a hőmérsékletek a nappali órákban, ami nagyjából megfelel az átlagnak. Keddtől megjelennek a gyenge fagyok a hajnali órákban.



A meteorológiai modell hőmérsékleti és csapadék diagramja Somogy megyére. Az ábrán alul, a fekete nyíl mutatja a szombat és hétfő között magasra kiugró csapadékgörbét.Összességében nagy mennyiségű csapadék valószínűsíthető. Ugyanakkor ezzel egy időben lehűlés várható(első kék nyíl), majd egy kismértékű enyhülés után(piros nyíl), újabb lehűlés.(második kék nyíl). Az ábra közepén futó piros vonal a 30 éves átlagot jelenti. Jól látható, hogy a következő időszakban átlagos körül, vagy kicsivel az alatt maradhat a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, kis szines, előrejelzés, szalinay, ősz, időjárás