A pénteki kisebb esők után, szombatra csökken a csapadékhajlam. A reggeli párásság és köd feloszlása után változóan felhős idő várható. Ahol éppen kisüt a nap ott 18 fok is lehet, de az egész nap felhős területeken általában 15 fok körül alakul a levegő hőmérséklete. Vasárnaptól délnyugat felől nedves levegő éri el megyénket, elered az eső, amely a hétfői napra is jellemző lesz. Többfelé jelentős mennyiségű csapadék is lehet, a legtöbb csapadék a megye déli, délnyugati részén valószínű. Keddtől lassan csökken a csapadékhajlam. Hideg idő lesz, csapadékos időszakokban 10-13 foknál nem lesz melegebb.

Ciklonok alakítják időjárásunkat. Szombaton átmenetileg egy anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé, így kissé szárazabbra fordul időjárásunk. Vasárnaptól aztán egy újabb ciklon áramlási rendszerében, délnyugat felől enyhe, nedves, északkelet felől hideg, száraz levegő ér el minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 14-18 fok között alakul, a magasabb értékeket a naposabb helyeken mérhetjük. Késő estére 10-15 fok közé hűl a levegő.



Vasárnap: erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Napközben egyre többfelé ered el az eső. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul, a délutáni órákban 15 fok körüli hőmérsékletek várhatók.

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult lesz az ég, többfelé kell számítani esőre, záporra. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul, míg a délutáni órákra mindössze 10-13 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: Keddtől csökken a csapadékhajlam, kissé kellemesebbre fordul az idő, azonban 16-17 foknál így sem várható melegebb. A hét közepétől kelet felől hideg, száraz levegő ér el minket, ismét visszaesik a hőmérséklet. A hajnali órákban egyre nagyobb területen jelenik meg a talaj menti fagy.

(Az ábra a következő 3 nap össz, csapadékmennyiségét mutatja mm-ben.) A vasárnap hajnaltól kedd éjfélig lehulló csapadékmennyiség legvalószínűbb területi eloszlása a jelenlegi számítások alapján.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, időjós, ősz, eső, kis szines, időjárás