Nem, ez nem szentségtörés, és nem is vicc (bár valahol vicces). A gondolat ugyanis Gianfranco Ravasi bíboros, "a pápa kulturális miniszterének" fejéből pattant ki.

A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke szerdán az egyház kommunikálásának módozatait taglalta a Cortile dei Gentili néven XVI. Benedek pápa által létrehozott, hívők és nem hívők közötti párbeszéd keretében rendezett találkozón.

A fórum elnevezése a jeruzsálemi régi templom udvarára utal, ahová a nem hívők nyertek bebocsáttatást.

"Lényegre törő és 45 betűnél rövidebb mondataival, például: Szeressétek egymást!, Jézus Krisztus mindenkinél előbb használta a Twittert" - jelentette ki Gianfranco Ravasi bíboros, "a pápa kulturális minisztere".

Jézus tehát tudatosan használta a szenzációkeltés, manipulálás, vagy csak szimplán a hangzatok, rövid és lényegretörő igazságok kommunikációját? Miért ne?

A gondolat megmosolyogtató, főleg, ha vizuális típus aki hallja vagy olvassa, mégis jól példázza azt a folyamatot, amit a hagyományos Keresztény Egyház mostanában elkezdett.

Ezt nevezhetjük az Egyház modernizációjának vagy - és kérem ne tessenek megsértődni a hívők, mert ez nem gúnyos, csak egy egyszerű hasonlat - akár kapuzárási pániknak is.

Marco Tarquinio, az olasz püspökök lapja, az Avvenire igazgatója szerint az argentin pápa "forradalmasította a módot, ahogyan a világ az egyházra tekint". "Ferenc pápa végül a mi szakmánkat is forradalmasítja majd" - jósolta Virman Cusenza, az Il Messaggero című lap igazgatója.

Címkék: jézus, püspök, twitter, pápa, vatikán, kis szines