A keddi jelentős esőt és lehűlést okozó frontrendszer elhagyta Somogy megye területét. A front mögött átmenetileg nyugodtabb, változóan felhős idő alakul ki, azonban szerda délutántól ismét növekedni kezd nyugat felől a felhőzet. Továbbra is a Brit-szigeteki ciklon alakítja időjárásunkat. Szerda délutántól a légörvény egy újabb csapadékkal járó frontrendszere közelíti meg hazánkat nyugat felől. Ez csütörtökre érheti el megyénket, így szerda éjjeltől ismét számítanunk kell esőre, záporesőre.

A jelenlegi számítások szerint a frontátvonulás nem lesz olyan drasztikus, mint amilyen kedden volt. Csütörtökön napközben szűnik majd a csapadék, felszakadozhat a felhőzet is. Péntek hajnalban ismét hideg lesz, Somogy jellegzetes fagyzugos völgyeiben talaj menti fagy is lehet majd. Napközben csendes nyugodt idő valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte változóan felhős idő várható, majd délutántól nyugat felől határozott felhősödés kezdődik, csapadék még nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 17-20 fok között alakul, míg késő estére 13-17 fokig csökken a levegő hőmérsékletet.

Csütörtök: kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható eső, záporeső. Az északnyugati szél megerősödhet. Napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete
9-13 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet a délutáni órákban 15-18 fok között valószínű.



Péntek: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órákra erősen lehűl a levegő. Általában 4-7 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, de egy-két helyen akár talaj menti fagy is előfordulhat. Hajnalban ködfoltok kialakulására kell számítani. A délutáni órákra 17-21 fok köré melegszik a levegő hőmérséklete.

Távolabbi kilátások: a következőkben a nyugati ciklon hatása kissé gyengül, ezért eseménytelenebb, csendesebb idő köszönthet be. Időnként előfordulhat jelentéktelen eső, zápor de napsütés is várható majd. A hőmérsékletek csak kissé emelkednek, a napos időszakokban 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, változékony, ősz, csapadék, eső, időjárás, kis szines