A délutáni órákra a frontrendszer valószínűleg keleti irányba elmozdul, a tartós csapadék megszűnik, és az esti órákra felszakadozhat a felhőzet is. A szél ma megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. Az érkező hidegebb levegő hatására a hőmérséklet nem emelkedik napközben, a 15 fok, illetve helyenként az alatti hőmérsékletek,  október végét, november elejét idézik majd. Szerda reggelre kiderül az ég, éppen ezért erősen lehűl majd a levegő. A fagyzugos völgyekben nem kizárt a rövid ideig tartó  talaj menti fagy sem. Napközben ismét növekszik a felhőzet, egy újabb csapadékzóna közelít meg minket nyugat felől.

Közép-Európa időjárását egy Brit-szigetek felett örvénylő hatalmas ciklon alakítja. A ciklon áramlási rendszerében kedd hajnalban egy frontrendszer ért el minket, sok csapadékot és erős lehűlést okozva.

A veszélyjelzés szerint kedden a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget, emiatt várhatóan elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben Somogyban is. Közben a köd miatt is elsőfokú riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat.


A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: borult idő várható, sokfelé lesz eső, záporeső. Többfelé kell számítani jelentős csapadékra. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Az esti órákig megszűnik  a csapadék, felszakadozik a felhőzet. A legmagasabb délutáni hőmérséklet 13-18 fok között valószínű, de egy-két helyen még ennél is hidegebb lehet majd. A késő esti órákra 9-12 fok közé hűl a levegő.



Szerda: eleinte változóan felhős idő várható, majd délutántól ismét felhősödés kezdődik. A reggeli órákban hideg lesz, általában 4-7 fok körül várható  a legalacsonyabb hőmérséklet, de néhány helyen akár talaj menti fagy sem elképzelhetetlen. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 17-20 fok körül alakul. A hajnali órákban pára illetve ködfoltok is kialakulhatnak majd, emiatt citromsárga riasztást adott ki az OMSZ.

Csütörtök: kezdetben erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Napközben megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 9-13 fok között alakul, míg a délutáni legmagasabb hőmérséklet 15-18 fok körül várható.



Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a változékony idő, majd péntektől naposabbra, eseménytelenre fordul az idő. Visszatérhetnek a kevéssel 20 fok feletti hőmérsékletek

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapospont, tibor, yolo, szalinay, kis szines