Egy ciklon áramlási rendszerében egymás után érkeznek Somogy megye területe fölé a nagy nedvességtartalmú léghullámok. Az éjszaka érkezett csapadékzóna csütörtök délelőtt elhagyja megyénket, így átmenetileg megszűnik az eső, felszakadozhat a felhőzet, de szórványos eső, záporeső továbbra is előfordulhat majd.

Csütörtök éjjel, illetve péntek hajnalban azonban újabb esőzóna érkezhet. Pénteken is változékony időre számíthatunk, elszórtan várható majd eső, zápor. A hőmérsékletek alacsonyan, általában 17-22 fok körül alakulnak az egész megyében. Javulás szombattól várható. Most úgy látszik, hogy vasárnap kimondottan kellemes,  25 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Az elmúlt napok csapadékos időjárását okozó ciklon a hét végétől gyengül. Átmenetileg egy gyenge anticiklon épül fel felettünk, így néhány napig szárazabb idő alakul ki a Kárpát-medencében.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire erősen felhős lesz az ég, eső, zápor előfordulhat majd. A délutáni órákra felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órákban általában 17-22 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. Késő estére párássá válhat a levegő, 13-18 fok közé hűl a levegő.



Péntek: erősen felhős lesz az ég, eső, záporeső továbbra is előfordulhat majd.
Az északnyugati szél helyenként megerősödik. A reggeli órákban pára illetve ködfoltok képződhetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-14 fok körül alakul.
A délutáni órákban általában 17-22 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombat: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Elszórtan továbbra is előfordulhat zápor. Az északnyugatii szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 9-14 fok között alakul, ködfoltok kialakulásával számolni kell. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 18-23 fok körül alakul.



Távolabbi kilátások: a hét végi kellemesebb idő után,  a jövő hét elejétől újabb nedvesebb léghullámok érkeznek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, hideg, ősz, eső, csapadék, időjárás, kis szines