Reggel hat óta dolgoznak a gépek a lengyeltóti szőlőültetvényen. Estig meg sem állnak. A héten ugyanis 60 hektár kirányleánykát kell leszüretelniük.



Itt a mennyiséggel nincs gond, de a minőség elmarad a várthoz képest.

- A minőség úgy indult, hogy jobb lesz, de átlagosnak mondható. Minőségi borok lehetnek, ha a késő őszi idő, az öregasszonyok nyara megjönne, de egyes fajtákkal nem lehet várni, le kell szedni, mert romlik a minősége - mondta el Mátés István, a Viti Coop Kft lengyeltóti telepvezetője.

Büszkén mutatja idei első borát Bujdósó Ferenc. A fehérborokat már palackozza. Nem mindegyik minőségével elégedett.

- Vannak fajták, amik alulteljesítenek a hosszú elhúzódó virágzás miatt, elsősorban az illatos fajták, a muskotály, a szürkebarát. ezt igazolják a probaszüretek, termésbecslések -  tette hozzá Bujdosó Ferenc, borász, Bujdosó Pincészet.

Valahol még csak a kádakat mossák a borfejtés után. Itt csak később palackoznak.

- Már fejtettünk le bort, erjedés utáni fázisban van, nem kész a bor, nem siettetjük el. Az, hogy mennyit dolgozunk vele, az függ a piactól és hogy milyen lesz a minőség - válaszolta Buzássy László,borász, Buzássy Pincészet

A szőlősgazdák szerint komoly gond, hogy a művelési költségek a kedvezőtlen időjárás miatt az egekbe szöknek, a felvásárlási árak pedig alacsonyak. Idén a kirányleánykáért kilónként bruttó 105 forintot, a chardonnayért pedig bruttó 128 forintot adnak.

Címkék: idei, évjárat, legjobb, nem, kis szines