Megkezdődött az idei Év fája verseny: a közönség szeptember 10. és november 5. között adhatja le szavazatát kedvenc fájára.

A megmérettetésre idén 41 fát neveztek civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok, majd szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, amelyre a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon voksolhatnak az érdeklődők

Idén döntőbe került egy kocsányos tölgy, egy eperfa, két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai döntik el.

A fődíj mellett két külön kategória győztese is elismerésben részesül. A Hős fa címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület adja át egy általa választott fának a döntősök közül.

Az Év fája képviseli Magyarországot jövőre az európai versenyben. A nemzetközi megmérettetésen már kétszer győzedelmeskedett magyar fa: 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül.

Az Év fája versenybe 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, amelyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők.

A két somogyi döntős fa:

Tapsonyi öreg szilfa

tapsonyi öreg szilfa

Tapsony község Somogy megyében a Marcali-hát déli lankáin helyezkedik el. A település elnevezése feltehetőleg a honfoglalás korából ered, itt volt Taksony vezér nyári szálláshelye. Tapsonyról I. Károly uralkodása idején hallottunk először, 1331-ben a király Széchényi Tamás nádornak adományozta. Több tulajdonost követően 1500-ban Bakócz Tamás esztergomi érsek vásárolta meg és végrendeletileg 1521-ben az esztergomi káptalanra hagyta. 1715-től Nádasdy Tamás bérelte. 1715-től 1735-ig Tapsony megyeszékhely, itt tartották a vármegye közgyűléseit. Ez az időszak volt Tapsony fénykora, ekkor épült a faluban a templom, a plébánia, a vármegyeháza, vármegyei börtön, magtár, gazdatiszti lak. Ez a fa túlélte az országban sok szilfát elpusztító szilfavészt, dacolt viharral, széllel, szárazsággal. Talán szerencséje volt, magja jó helyen eresztett gyökeret, vagy gondos gazda jó helyre ültette, pásztorok dédelgették, állatok békén hagyták. Hűs árnyat adó lombjával hálálja meg a gondoskodást. Látványa lenyűgöz mindenkit, erőt sugároz. Eötvös Károly a „Magyarok fája”-ként emlegette. „Utazás a Balaton körül” című, 1905-ben íródott művében.

Nézze meg a fáról készült régebbi videónkat:

A 300 éves berkenyefa Telekiben

A somogy megyei Teleki határában, a szőlőhegy közepén van egy fa, amelyik már több évszázada árnyat ad a pihenni vágyónak, találkozó helyet a társaságra vágyónak, magányt az elmélkedőnek, és hűs teret a gyerekek önfeledt játékának. Körülbelül 300 éve ültették azt a házi berkenyefát, ami sok ember emlékezetébe bevésődött már.

Címkék: fája, év, természet, szavazás, somogy, kis szines