10 éves az átalakított és felújított Kossuth tér Kaposváron. Ebből az alkalomból holnaptól 3 napos fesztiválra várják az embereket a város közepére. A szervezők koncerteket, tűzijátékot és meglepetést is ígérnek a Miénk a város rendezvényre.

Egykoron a 61-es főútvonal haladt át a Kossuth téren. Keresztbe-kasul mindenfelé haladt a forgalom a névadó szobor árnyékában. Még akkor is, amikor a nyolcvanas évek elején leállították az autóközlekedést a sétáló utcában. A Zárda és a Városház utcákban még akkor is jöttek-mentek az autók. 2003-ban a képviselőtestület úgy döntött, hogy átépíti a mintegy 10 ezer négyzetméteres teret. Több hónapos építkezés után 2003 októberében átadták a teret. Az építekezés sok meglepetést és nem várt eseményt tartogatott.

- A kitűzött avatás hetén a keramikus nő sírva hívott föl, aki készített azt az ivókutat, amelyik ott van a Zárda utca elején a támfal tövében, hogy amikor kivették a kemencéből összetörött a kő és akkor én is pánikba estem... - mondta korábbi városi főépítész, Fábián Éva.

Azóta már megszokták a kaposváriak, hogy ide autóval nem járhatnak be és már nem is bánják.

- Tetszik a tér, nagyon jó, hogy itt ki vannak zárva az autók, a  fiatalok is megtalálják itt a helyüket, találkozhatnak, a turisták is mindenfelé mászkálhatnak.. - mondta el benyomásait Fülöp Zoltán.

Ennek a főtérnek a tizedik születésnapját ünnepli holnaptól a város. A Kossuth téren és környékén már készülődnek a rendezvényre. A faházakban kézművesek és neves borászatok, vaklamint pálikáriumok kínálják portékáikat. A színpadon pedig egymást váltják a fellépők.

- Tudjuk, hogy az egyik legszebb főtér Magyarországon a Kossuth tér és akik ellátogatnak ide a rendezvényre, főként a pénteki nyitóra, azok a Kossutj tér múltjából, közelmúltjából és nyilván a jelenéből is láthatnak részleteket - árulta el a Együd Árpád Kulturális Központ
kommunikációs munkatársa, Csorba András.

A hétvégén a testvérvárosi tánccsoportok mellett lesz Abba Show, utcabál, táncház. Vasárnap a Magna Cum Laude lép fel, majd azt követően tűzijáték zárja az ünneplést.

Nézze meg videónkat:

Címkék: legszebb, kossuth, tér, éves, kaposvár, kis szines