horn temetés

Hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét - mondta Katona Béla a volt miniszterelnök temetésén.

Örök nyugalomra helyezték Horn Gyula volt miniszterelnököt délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Horn Gyulát a sírkert 15. számú parcellájában temették el.

Koporsójánál lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi kormányfő, valamint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A búcsúztatáson több ezren vettek részt. Horn Gyula 1994 és 1998 között volt miniszterelnök. Hosszú betegség után, életének 81. évében június 19-én hunyt el.

Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált - mondta Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke a néhai miniszterelnök búcsúztatásán.

A Horn-kormány egykori minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi - mondta Katona Béla.

Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette - jelentette ki a korábbi szocialista házelnök.

Schulz: a volt kormányfő nélkül elképzelhetetlen lett volna Európa újraegyesítése

Horn Gyula nélkül Európa és Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna, lehetővé tette a mesterségesen kettészakított földrész újraegyesítését - jelentette ki az Európai Parlament szocialista elnöke a volt kormányfő temetésén.

Martin Schulz elmondta, a magyarok Európához tartoznak, és bár vannak idők, amikor "szétválasztatunk", van olyan idő is, amikor ezen túl kell lépni. "Horn Gyula lehetővé tette, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk. Most is el kell gondolkodni azon, hogy nincs-e ideje annak, hogy ezt magunk mögött hagyjuk" - fogalmazott a politikus.

(MTI Fotók: Beliczay László)

Címkék: MSZMP, Horn Gyula, vasfüggöny, szocialista, meghal, kormányfő, miniszterelnök, kis szines