Délután és este elszórtan már kialakulhatnak záporok, zivatarok a Dunántúl középső és keleti részén, illetve északkeleten. Egy-egy intenzívebb esőzés alkalmával 20-30 mm csapadék is hullhat, ehhez pedig átmeneti szélerősödés és kisebb méretű, akár 1 centiméteres jég társulhat. Szombatra emiatt citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki Somogyra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma egyébként többórás napsütésre számíthatunk, de már erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, és elszórtan zápor, zivatar kialakulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Az északkeleti, északi szél megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között várható. Késő estére 19, 25 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton egyaránt lesznek napos és erősebben gomolyfelhős időszakok, több helyen várható zápor, zivatar. Az északi szél megélénkül, északnyugaton megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökésekre is számíthatunk. A nappali maximum továbbra is marad 30 fok.

Vasárnap nem sokat változik térségünkben az időjárás. Kicsivel több lesz a  gomolyfelhő, és ekkor is több helyen valószínű zápor, zivatar. A szél néhol megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, nappal 26-31 fokig melegszik a levegő.

A hét elején már nem várható újabb csapadék hullám, és folytatódik a napsütéses, forró nyári időjárás.

A Balaton vize Siófoknál jelenleg 21 fokos, és az erős széllökések miatt első és másodfokú viharjelzés van érvényben.

Pénteken front ugyan nem terheli a szervezetünket, de a zivatarok miatt erősödhetnek a szívproblémákkal élők és az asztmások panaszai.

Az UV sugárzás továbbra is nagyon erős lesz, ezért védjük bőrünket. A folyadékpótlásról pedig továbbra se feledkezzünk meg.

Címkék: meteorológiai, országos, vihar, balaton, időjárás, kis szines