A 110 éves napi melegrekord éppen egy hete, múlt csütörtökön dőlt meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat újpesti mérőállomásán ugyanis 37 fokot mértek.

A hét elején azonban egy, északnyugat felől érkező hidegfront véget vetett a kánikulának és rövid idő alatt 15-20 fokot esett a hőmérséklet. Így aztán egy Baranya megyei településen az országos hidegrekord is megdőlt: Tésen 11,8 fokot regisztráltak a meteorológusok. A korábbi csúcsot Szombathely állította be 1929-ben, ahol akkor 12,4 fokot mutattak a hőmérők.

Ilyen hidegre mostanában nem kell számítanunk, ugyanis egyre melegebb lesz. Csütörtökön Somogyban már több órára is kisüthet a nap, de kisebb mennyiségű csapadék még így is várható. Délután 20 és 24 fok közötti értékek várhatók.

Pénteken már csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg a napos időt. Ezekből a gomolyfelhőkből zápor vagy zivatar kialakulása nem valószínű. A hűvös hajnalt követően kissé erősödik a nappali felmelegedés: a reggeli 7-12 fokról 21-25 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap a jelenlegi számítások szerint napközben 22-26 fok között alakul a hőmérséklet.

forrás: met.hu, MTI

Címkék: rekord, hőség, hideg, meleg, kánikula, kis szines