Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggeli veszélyjelzése szerint a várható heves zivatarok miatt Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a várható felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés szerepel. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: főként a Dunától keletre alakulnak ki zivatarok, de helyenként a Dunántúl keleti felén, és kisebb eséllyel a nyugati részén is kialakulhatnak. Intenzívebb, kis eséllyel heves zivatar az ország keleti, északkeleti harmadán fordulhat elő. Az ilyen heves zivatarokat viharos, akár 90 kilométer/óránál is erősebb széllökések kísérhetik, s akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

A napi középhőmérséklet vasárnap jellemzően már 25 fok alatt alakul. Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 Celsius-fok között valószínű. Késő este 20-25 fok várható.

A szombati viharok miatt országszerte mintegy 200 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton azt mondta, hogy elsősorban az erős szél és a jégeső okozott gondot. Több mint 110 esetben kidőlt fa, épületkárok miatt riasztották a tűzoltókat, több helyen a nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítására volt szükség.

A viharban középületek mellett több lakóépület is megrongálódott. Emiatt több embernek kellett elhagynia otthonát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 19 embernek, Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy embernek kellett elhagynia lakhatatlanná vált otthonát - mondta a helyettes szóvivő.

Vas megyében Ikervár, Pecöl és Megyehíd településeket érte leginkább a vihar, elsősorban lakóházak károsodtak. Hajdú-Bihar megyében Körösszakál településen okozta a legnagyobb kárt a vihar, a szél leszakította a sportcsarnok tetejét. Körösszakálon a meteorológiai szolgálat már délután óránként 123 kilométeres erősségű széllökést is regisztrált.

Pest megyében Cegléden az intenzív jégeső 19 lakóház tetőszerkezetét rongálta meg.

Ma egyébként az ország keleti felén többnyire gomolyfelhős lesz az ég, ott délelőtt többfelé, délután helyenként záporokra, zivatarokra számíthatunk, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A Dunántúlon napközben hosszabb napos időszakok is várhatók, de egy-egy zápor, zivatar még ott is kialakulhat. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 között valószínű. Késő este 20, 25 fok várható.

Hétfőn a rövid napos időszakok mellett többször lesz erősen felhős az ég, főként a déli óráktól várható sokfelé zápor, zivatar. Az északi szél megerősödik, zivatarban viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23, 29 fok között alakul, de a nyugati határnál néhány fokkal hűvösebb lehet.

Kedden és szerdán visszatér a csapadék. Sokfelé valószínű eső, záporeső, helyenként zivatar. A Dunántúlon helyenként viharos lesz az északnyugati szél, keleten időnként erős délnyugati szél várható. A hőmérsékleti maximum 24 fok körül alakul, néhol még északkeleten lehet melegebb - jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtöktől viszont újra melegszik.

Címkék: figyelmeztetés, jég, szél, eső, zivatar, időjárás, kis szines