A kora esti, esti órákban heves zivatarok érkezhetnek a Dunántúlra, majd később a középső országrészbe. Emellett akár 80-100 km/h-t meghaladó széllökésekre, néhol pedig 2-3 cm-t meghaladó jéggel, felhőszakadással is találkozhatunk. A zivatarrendszer késő este, éjszaka tovább fejlődik a Dunától keletre lévő országrészben, majd hajnalra várhatóan fokozatosan veszít erejéből.

Emiatt Somogyra másodfokú figyelmeztetés adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Valamint tizennégy megyében - Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Veszprém és Pest megyében - a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A hőség miatt szombatra három megyében első-, nyolcban másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A hőmérséklet délután 28 és 36, késő este 23 és 29 Celsius-fok között valószínű.

Az UV-B sugárzás maximuma szombaton is elérheti a nagyon erős szintet.

Vasárnap a sok napsütés mellett az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből napközben nagyobb eséllyel északkeleten, keleten alakulhat ki helyi zápor, zivatar, néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. A szél északnyugatira fordul és megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 között valószínű.

Hétfőn folytatódik a lehűlés, a rövid napos időszakok mellett többször lesz erősen felhős az ég, főként a déli óráktól várható sokfelé zápor, zivatar. Az északi szél megerősödik, zivatarban viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23, 29 fok között alakul, de a nyugati határnál néhány fokkal hűvösebb lehet.

Kedden pedig már erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként a Tiszántúlon lehetnek napos időszakok. Sokfelé valószínű eső, záporeső, helyenként zivatar. A Dunántúlon helyenként viharos lesz az északnyugati szél, keleten időnként erős délnyugati szél várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul, néhol még északkeleten lehet melegebb.

Szerdán és csütörtökön kellemes, napos, száraz idő várhat, 24 fokos napi maximumokkal.

Címkék: jég, figyelmeztetés, vihar, zivatar, eső, kis szines