A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a megáradt Duna mentén dolgozó somogyi állományt egy foglalkozás-egészségügyi orvos és asszisztense látogatták meg.

katvéd orvos

Először azt nézték meg, hogy az árvízvédelmi területekre vezényelt hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportokat milyen körülmények között helyezték el,  majd majd elbeszélgettek az állománnyal és tanácsokkal látták el őket. Arról volt szó, hogyan kerülhetik el a rendkívüli fizikai igénybevétel miatti egészségkárosodást.

katvéd orvos


Sürgősségi betegellátáshoz szükséges felszereléseket is vittek magukkal, amelyekkel a gátakon dolgozók alapellátását biztosító egészségügyi szolgálatok munkájában működnek közre.

Ezt a feladatukat egyébként a Bátaszéken, Dunaszekcsőn, Lánycsókon és Mohácson elhelyezett tűzoltó állomány tekintetében napi rendszerességgel látják el, egészen az állomány visszavonásáig.

Ezeken a településeken a munka dandárja még csak most következik. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság úgy számol, hogy Dunaszekcsőnél és Mohácsnál csütörtökön tetőzhet a Duna 980 ± 5 cm, illetve 965 ± 5 cm körüli értékkel.

A Duna Budapest alatti szakaszán továbbra is rendkívüli a készültség. A mohácsi kompkikötő árvízvédelmi falában lévő nyílás elzárása már tartja az árvizet. A partfal két nyílását még nem érte el a Duna. A partfal lezárt kapuit és a komplejáróban lévő elzárást a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan ellenőrzi. A többi átjáró lezárására az előre jelzett vízállás értékek figyelembe vételével nem szükséges, de ezeket is folyamatosan ellenőrzik a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei.


Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!
Önkéntesek a gátakon - H. Szabó Sándor (ORFK) felvételei, kattintson!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



A védvonalon a mentett oldalon több helyen fakadó vizek jelentek meg, ezeket a Vízügyi Igazgatóság szakemberei megjelölték és figyelemmel kísérik. A fakadóvizes területek nagysága az árvízszint emelkedésével folyamatosan növekszik. A vízügyi szakemberek más árvízi jelenséget nem észleltek.

A dunai árhullám időközben kedden Pakson 891 cm-el tetőzött, a folyó tetőzése jelenleg Baja térségében van 989 cm-el.

Címkék: árví, tetőz, katasztrófa, orvos, önkéntes, tűzoltó, kis szines