Mint arról már beszámoltunk: június 04-én elsőként indult útnak a Somogy Mentőcsoport 15 tagja a mentéshez szükséges járművekkel és technikai eszközökkel. Hatodik napja rendületlenül dolgoznak Kisoroszi árvíz elleni védelmén.


Szerdán reggel négy hivatásos katasztrófavédelmi tisztet vezényeltek át Somogyból Komárom-Esztergom megyébe, ahol az árvízi védekezési munkák koordinálásában vesznek részt. Ők azóta is, folyamatosan irányítják a védekezést.

Csütörtöktől 2 somogyi tűzoltó a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet tagjaként, hárman pedig a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet tagjaként indultak bevetésre. Ők a védekezésben érintett kritikus pontokon teljesítenek szolgálatot, kezdetben Győr térségében, vasárnap kora hajnaltól Pilismaróton.

Szintén csütörtöktől dolgozik a Mosoni-Duna győrújfalui szakaszán a Somogy megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport 102 tagja, két váltásban. Őket a mai napon Bács-Kiskun megyébe vezényelték át, az ottani védvonalak megerősítésére.

Az elmúlt napokban két somogyi önkéntes tűzoltó egyesület is segíteni indult az árvíz sújtotta területekre. A Somogyjádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vasárnapig 4 fővel erősítette Dunaszentpálon a védekezést, a Szentbalázsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig 6 fővel jelenleg is a Tolna megyei Báta településen teljesít szolgálatot.

D_KOS20130609082.jpg


Vasárnap délután újabb két hivatásos tűzoltót vezényeltek Barcsról a Dunaszekcsőn zajló védekezési munkálatok megerősítésére.

Győrújfalut kitartó munkával sikerült megvédeni az áradástól, a kitelepített helybéliek várhatóan kedden megkezdhetik a hazaköltözést.

A Duna vasárnap este nyolckor, 891 centiméteren tetőzött a fővárosnál, a legmagasabb vízszintet hét órán keresztül tartotta, majd apadni kezdett a folyó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától szélviharokkal is számolni kell, ami megnehezítheti a védekezést, viszont a védekező erők kitűzött célja, hogy a gátakat mindenáron megvédjék.

A vízügyi számítások szerint az árhullám várhatóan csütörtökön elhagyja Magyarország területét - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Gaál Attila.

D_KOS20130610032.jpg


Két megmentett öngyilkosjelöltön kívül senkit sem kellett kimenteni az áradó Dunából és fulladásról sincs tudomása a vízirendőröknek - mondta Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az alezredes ismertette: 35-en teljesítenek szolgálatot, 20 vízijárművet használnak, amelynek többsége árvízvédelmi rohamcsónak.

Barnácz István szerint problémát jelent, hogy - elsősorban Budapesten - nagyon sok a valótlan bejelentés fürdőzőkről, vízbe ugrálókról. Ilyenkor pár perc alatt a helyszínre tudnak érni, de ezek a bejelentések más, fontos intézkedéstől vonják el őket.

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfő délben.

D__KB20130609038.jpg


A Belügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére vonatkozik a veszélyhelyzet.

A kormányrendelet 15 napig hatályos, meghosszabbítására az Országgyűlés adhat felhatalmazást.

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

A hétfői nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben: a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton.

D__TT20130609068.jpg


A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése. Megjegyezte, szerdától szélviharok várhatók, ami megnehezítheti a védekezést.

A délre eső veszélyeztetettebb pontokkal kapcsolatban kifejtette: a tassi zsilipnél sikeres a védekezés, Bátára és Bajára hétfő reggel kétszáz-kétszáz katonát vezényeltek, Kisapostagon egy utcát fenyeget elöntés, azt kell megvédeni, és erősebben kell figyelni a dunaföldvári híd környékére is.

A déli dunai területek megvédése is óriási feladat, és továbbra is az a parancs van érvényben, hogy "gátat nem adunk fel" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki ezért ugyanolyan elszántságot, szervezettséget és összefogást kért, mint az az elmúlt napokban tapasztalható volt. Hétfőn már 86 magyarországi helyen zajlik védekezés a Duna mentén - ismertette.

D__US20130609010.jpg


Összegzése szerint a főváros feletti folyószakaszokon a kitelepített Győrújfalut megvédték - ahová előreláthatólag kedden megkezdődhet a visszaköltözés -, Pilismaróton is áll a gát, és Nagymarost, Dunabogdányt, valamint - bár keletkezett jelentősebb vízátfolyás, de - a szigetmonostori üdülőövezetet is sikerült megvédeni. A fővárosban, ahol szintén megkezdődött az apadás, négy veszélypontra kell figyelni: a Római-partra, a Margit hídra, a Margitszigetre és a Dagály környékére.


tarlós-istván-a-gáton.jpg

Az előrejelzése szerint a mai napon, a Duna vízgyűjtőjén többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. A hidegfront hatására június 11-én 10 mm körüli csapadék várható. Ezt kissé meghaladhatja az Inn és a Vág – Garam - Ipoly területe, ahol 15 mm körüli értékek valószínűek. A hidegfront áthaladását követően ismét csak jelentéktelen mennyiségű csapadékra van kilátás.

A dunai árhullám Budapesten 9-én este elhúzódóan 891 cm-el tetőzött. Az Országos Vízjelző Szolgálat tegnap késő esti számításai szerint a Duna-vízrendszer felső részére jelzett csapadék lehullása esetén a folyó ausztriai szakaszain a jövő hét elejétől erősen lelassulhat az apadás, ami fokozatosan a hazai folyószakaszokon is éreztetheti hatását.

A magyar szakaszon jelenleg Budapest felett rendkívüli készültséget rendeltek el, a Pest alatti védvonalakon pedig II.-III. fokú a védekezés.
A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain Dunaszekcsőn előre láthatóan a hét közepén csütörtökön várható a tetőzés 975 ± 15 cm körüli értékkel (az itt észlelt legnagyobb vízállás 992 cm volt 1965-ben).
Mohácson előreláthatóan június 13-án tetőzik a folyó 965 ± 15 cm körüli értékkel (LNV 984 cm 1965).  

A magyar dunai szakasz jelentősebb vízmércéinek aktuális értékei az alábbi táblázatban és grafikonon láthatóak:

Hidrológiai adatok

Észlelés: 2013. június 10.

Állomásnév

Folyónév

Vízállás (cm)

Változás

Fokozat

Tetőzés

tegnap 7: 00

ma 7: 00

24 óra alatt (cm)

Komárom

Duna

840

799

-41

R

845

Budapest

Duna

883

889

6

R

891

Paks

Duna

832

870

30

II

 

Baja

Duna

895

938

43

III

 

Dunaszekcső

Duna

870

910

40

II

 

Mohács

Duna

852

890

38

II

 

Dunai tetőzések

Állomásnév

Folyónév

Dátum

Tetőzés cm

LNV cm

Különbség cm

Passau

Duna

06. 03 21h

1289

1081

+208

Dévény

Duna

06. 06 16 h

973

948

+25

Nagybajcs

Duna

06. 07. 21h-08. 05 h

907

872

+35

Komárom

Duna

06. 08.17h-23 h

845

802

+43

Budapest

Duna

06. 09 20h-06. 10. 06h

891

860

+31

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mohácsi védelmi szakaszán II. fokú a készültség. A töltés mentett oldali kaszálása továbbra is folyamatban van a mohácsi gátőrjárás területén 8 munkagéppel. Vasárnap délután a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elvégezte a mohácsi komplejáró lezárását, 873 cm vízállásnál fejeződött be a munka, amely a mohácsi vízmérce szerint 1010 cm-ig nyújt biztonságot az árvizekkel szemben. Szükség szerint a biztonság mértéke az árhullám függvényében tovább növelhető. A mai nap folyamán lezárásra kerül a Sokac-révnél és a csónakháznál található támfalban lévő átjáró is.

A vízállás észlelés és a figyelő szolgálat a védelmi fokozatnak megfelelően működik. Árvízi jelenséget a vízügyi figyelőszolgálat nem jelzett. A dunaszekcsői védmű kiépített szintje a dunaszekcsői vízmérce szerint 1000 cm. A Vízügyi Igazgatóság mohácsi védelmi központja mellett homoktöltő hely kialakítása van folyamatban - tudtuk meg a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezető helyettesétől, Heid Petrától.

(fotók: mti)

Címkék: duna, tetőzik, érkezik, árvíz, rekord, kis szines