Az időjósok szerint erősen felhős, esős napra virradt ma. A nappali csúcshőmérséklet 20 fok körül alakul. Ezen a borongósnak ígérkező májusvégi napon a Jankák és a Zsanettek számíthatnak névnapi köszöntésre. A Zsanettek a francia Johanna név alakváltozatát viselik, a Jankák pedig eredetileg egy férfinévnek (János) a tulajdonosai. Mindkét név egy tőről fakad azonban, amelynek jelentése: Isten kegyelme(s).

Húsz esztendővel ezelőtt, 1993-ban ezen a napon II. János Pál pápa Hungarorum gens kezdetű apostoli levelével megalapította a Kaposvári Római Katolikus Egyházmegyét, amelynek főpásztorává Balás Béla addigi veszprémi segédpüspököt nevezte ki.

A mai nap szülötte Eger várkapitánya, Ruszkai báró Dobó István (1502). Nevét az egyenlőtlen erőviszonyok ellenére visszavert várostrommal írta bele a magyar történelem nagykönyvébe. Hősiességét Tinói Lantos Sebestyén krónikásénekei mellett, Gárdonyi Géza műve az „Egri Csillagok” is őrzi, amit éppen mostanság fordítotak le törökre.

1853. május 30-án szabadalmaztatta Isaac Merritt Singer az általa kifejlesztett varrógépet. A találmány kiterjedt a szálfeszítő, tűsíkosító és anyagtovábbító részekre is. Singer, aki eredetileg színésznek és üzletembernek készült negyven éves koráig jóformán csak tengődött. 1851-ben azonban egy elromlott varrógép javításával bízták meg, ő pedig Howe masinája alapján 11 nap alatt kifejlesztett egy sokkal hatékonyabb, folyamatos varrásra is alkalmas eszközt. A szabadalom miatt hosszú éveken át pereskedett Howe-val, viszont a procedúrának köszönhetően találkozott az ügyvéd Edward Clarkkal, akit felvett cégéhez. A családcentrikus, becsületes Clark tökéletes ellentéte volt a bohém, csapodár Singernek. Magánemberként nem jöttek ki jól, de üzletileg remekül kiegészítették egymást. Clark reklámkampányainak és üzleti érzékének köszönhetően 1865-re a vállalatnak 29 országban voltak gyárai, Singer tehetségéből pedig 20 szabadalmaztatott találmányra futotta. Nagyjából 15 millió dolláros vagyonát halála után 23 gyermeke között osztották fel.

singer

Öt évvel ezelőtt a Voyager–1 űrhajó galaktikus mérföldkőhöz érkezett: elérte ugyanis a heliopauza előtti lökéshullámot. A heliopauza az a határréteg, ahol a napszél és a csillagközi térben lévő gázanyag találkozik, helyét a napszél és a csillagközi gáz ionizált részének nyomásviszonyai határozzák meg, a két nyomás a heliopauzánál van egymással egyensúlyban.

101 éves lenne az idén Joseph Stein amerikai musical forgatókönyvíró. Lengyel bevándorlók gyermekeként született New Yorkban. Legismertebb művei talán a Zorba és a Hegedűs a háztetőn. A linkre kattintva egy hamisítatlan szirtakit hallgathat meg, alább pedig a tejesember, Tevje dalát szúrtuk be, Bessenyei Ferenc örökbecsű előadásában.

Ma 61 esztendős a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester: Kocsis Zoltán.

Ugyancsak ma ünnepli születésnapját, Moon , vagyis Duncan Jones angol filmrendező. A Duncan Zowie Hayward Jones néven anyakönyvezett és Joey Bowie néven is ismert celebritás David Bowie fia.

Birminghamban született, 53 éve Stephen Duffy zeneszerző, énekes, gitáros, a Duran Duran egyik alapítója. Napjainkban Robbie Williams dalszerzője. Bowie gyermekéhez hasonlóan ő is több nevet használ, így a Stephen AJ Duffy és a Stephen "Tintin" Duffy is őt takarja. Alább a Duran Duran - The Wild Boys című apokaliptikus videoklipje tekinthető meg.

Címkék: névnap, múlt, tudomány, derű, születésnap, napi, kis szines