Csütörtöktől több megyére már másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várható jelentős csapadéknak köszönhetően. Somogyra és további 11 megyére pedig elsőfokú, citromsárga figylmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, a várható felhőszakadás miatt. Az előrejelzések szerint, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A hőmérséklet hűvös lesz, a tartósan esős tájakon 15 fok alatt marad.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a 24 óra alatt, valamint a rövid idő alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. E szerint ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter, de helyenként egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet.

A csapadék mellett ma erősen felhős, borult égboltra számíthatunk. A délnyugati szél is megerősödik, főleg zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A frontérzékenyeket szervezetét pedig a kettős fronthatás teszi próbára. A meleg-, és hidegfrontra érzékenyek egyaránt kellemetlen panaszokat tapasztalhatnak: jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, migrénes fejfájás, és izületi fájdalom is. Ilyenkor ajánlott a stresszhelyzetek kerülése.

Pénteken a többnyire erősen felhős vagy borult égbolt néhol már felszakadozik, délután, délen, délkeleten lehet némi napsütés. Sokfelé valószínű ismétlődő, kiadós eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordul. A megerősödő, nyugati, délnyugati szelet helyenként viharos széllökések kísérik. A hőmérséklet legmagasabb értéke a Dunántúlon 13, 17, keleten 17 és 20 fok között valószínű. Késő estére 10, 16 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton az Alföldön ugyan néha kisüt a nap, de a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében továbbra is tartós csapadék várható. A nyugati szelet többfelé kísérhetik erős, néhol viharos széllökések. Az éjszakai maximumok 11, 16 fok között alakulnak, míg napközben 13, 20 fokot mérhetünk, a Tiszántúlon lesz melegebb.

Vasánrap már egy fokkal vidámabb időjárás vár ránk, de ahogy mostanában lenni szokott, a rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég. Több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A délnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A hőmérséklet is maximum 21 fokig emelkedhet.

A jövő hétre se tervezzünk be vízparti nyaralást, ugyanis az időjósok szerint hűvös napok jönnek, gyakori csapadékhullámmal fűszerezve.

A Balaton vízszintje jelenleg 119 cm, Siófoknál pedig ma reggel 18,2 fokos vízhőmérsékletet mértek. A térségben jelenleg elsőfokú viharjelzés van érvényben.

A nemzetközi kutatóintézetek úgy vélik: az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb lehet a 2013-as nyár. Idén pedig akár meg is szakadhat az aszályos időjárások sorozata. Természetesen a kánikulát sem ússzuk meg, de az átlaghőmérséklet a szokásos alatt maradhat és némileg több eső is várható. Megijedni azonban nem kell: ez nem azt jelenti, hogy egész nyáron megállás nélkül zuhogni fog, csupán nem lesznek a tavalyihoz hasonló, extrém hosszú és gyakori hőségidőszakok. Ez pedig az idegenforgalomnak is kedvezhet.

Címkék: somogy, front, nyár, eső, kis szines, időjárás