Mint azt már reggeli előrejelzésünkben is meglobogtattuk, egy nap erejéig átmenetileg beköszönt a nyár, aztán újra elromlik az idő. Addig is élvezzük ki a mai napsütést, és a várható 29 fokot, csütörtökön ugyanis újra 20 fokban élvezhetjük az élénk zivatarokat. A hétvégén - ahogy már megszokhattuk - továbbra se számítsunk semmi jóra. Az biztos, aki bírja a szeles, esős időt, könnyen talál magának fekhelyét a 16 fokos, 118 centi mély Balaton partján. A vízparti lazulást így azonban csak azoknak ajánlanánk, akik nem riadnak vissza az ezt követő a pár napos táppénztől sem.

Mindenesetre ma még napfényben sütkérezhetnek névnapos Magdolnáink, akik nevüket a héber Magdalénák magyarosításának köszönhetik, jelentése pedig annyit tesz: Magdala városából, a Genezáreti-tó mellől való nő. Mi pedig mi mással is köszönthetnénk őket, mint korunk legnépszerűbb Magdolnájának, Rúzsa Magdinak egyik dalával.



Mint azt megszokhatták, Kaposvár nem maradhat ki történelmi visszakacsintásunk szórásából, íme: 1910-ben ezen a napon az 1903-ban alakult Kaposvári Atlétikai Club csapata megnyerte az első ízben megrendezett dunántúli labdarúgó-bajnokságot. A döntő mérkőzést a Székesfehérvári Torna Klub ellen játszották.

1936-ban ezen a napon a kaposvári Horthy – ma Berzsenyi – parkban, a Berzsenyi iskola előtt felállították Berzsenyi Dániel mellszobrát, Fetter Károly dombóvári szobrászművész alkotását. Erről az ünnepségről készítették az első kaposvári hangosfilmet.

1897-ben szavazta meg a magyar országgyűlés a XII. törvénycikket a kiegyezésről, ami kimondta, hogy I. Ferenc József egy fenékkel ülhet meg két lovat, azaz ő lesz a magyar király, és az osztrák császár. Így megszületett a vám- és kereskedelmi unió Ausztriával. Egyszerűbben fogalmazva: létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia.

60 évvel ezelőtt, ezen a napon, helyi idő szerint 11.30-kor ért fel először ember a világ anyjaként becézett Mount Everest csúcsára. Akkor egyébként két csoport is megpróbálkozott a csúcstámadással, ám az első brigád sikertelenül tért vissza a hegyről. Másnap azonban az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay történelmet írt. A mászókat hatalmas ünnepség várta Indiában és Nepálban. Tendzinget pedig egyenesen Buddha vagy Siva reinkarnációjának tartották. A mászás 50. évfordulója is igazán különlegesre sikeredett, ugyanis ünneplésből a hegymászók fiai (Peter és Jamling) is meghódították a Csomulungmát.



Ma ünnepelné 167. születésnapját Gróf Apponyi Albert, aki egyebek közt politikus, miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt. Ő képviselte Magyarországot az 1920-as párizsi békekonferencián. A kortársai ugyan sokszor a “legnagyobb élő magyar” névvel illették, de akadtak szép számmal bírálói is, főként külföldön. Ötször jelölték Nobel-békedíjra, de végül egyszer sem nyerte el a kitüntetést.

Ezen a napon vesztette életét a köztudatba 17 évesen Sissiként berobbanó osztrák színésznő, Romy Schneider. Pályafutása során 60 filmben szerepelt, a romantikus szirupot azonban sosem sikerült magáról levakarni. Több közös filmet is forgatott Alain Delonnal, de a filmvásznon kívül is szoros viszony fűzte őket egymáshoz. Párkapcsolatukban az eljegyzésig jutottak. A fiatalon, 43 éves korában elhunyt színésznő holtában sem nyughatott, ugyanis kétszer kellett eltemetni, mivel első sírját kirabolták, és elvittek a a mellé hantolt ékszereit.



Három éve hunyt el Dennis Hopper. Legnagyobb sikere az 1969-ben forgatott, kultuszfilmmé vált Szelíd motorosok, amelynek nemcsak egyik főszereplője volt Peter Fonda mellett, hanem a rendezője és forgatókönyvírója is. Ez utóbbiként kapta első Oscar-jelölését, a következőt pedig az 1986-ban forgatott A legjobb dobás című filmben nyújtott alakításáért, egy alkoholista középiskolai kosárlabda-edző megformálásáért. Dennis Hopper szinte élete utolsó pillanatáig dolgozott: tévésorozatot forgatott és fotóalbuma megjelenését készítette elő.



Két éve pedig elvesztettük a Harmadik Magyar Köztársaság 2. elnökét, Mádl Ferencet. Az 1931-ben született Mádl Ferencnek 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszterként feladata volt a Magyar Tudományos Akadémia felügyelete, 1993–94-ben pedig művelődési és közoktatási miniszteri posztot töltött be, 2000 és 2005 között pedig ő volt a köztársasági elnök.

És akkor egy kis zene. A bevásárlóközpontok decemberi rádióműsorainak egyik állandó vendége, Bing Crosby “White Christmass” című dala ezen a napon nyerte el végleges formáját. Az első verzió ugyanis megroncsolódott, így a zenészeknek újra kellett rögzítenie a nótát, amely azóra 50 millió példányban kelt el világszerte. Az unalomig ismert verzió helyett, íme az eredeti:



1983-ban ezen a napon lépett fel utoljára kifestett arccal a Kiss zenekar. A szóbeszéd szerint a zenekar két alapítótagját, Paul Stanleyt és Gene Simmonst kezdetekben nem érdekelte semmi más, csak a csajozás. Simmonsnak pedig úgy néz ki igencsak bejött a dolog, ugyanis saját bevallása szerint 5 ezer nővel feküdt le eddig,  a hölgyekről pedig fotókat is készített. És azt tudta, hogy a banda legendás nyelvöltő basszusgitárosa félig magyar?



Mai napunk egy mérföldkövet is letett a zene országútjára Mike Oldfield ekkor megjelent Tubular Bells albumával, amely szerepel az “1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című könyvben is. Ismertségét pedig tovább növelte, hogy a csaknem 50 perces, két témára osztott felvétel fő zenei dallamát később az Ördögűző című filmben is felhasználták.



9 hónapja vizsgálja a Marsot, és küldi haza a fotókat a 1012 augusztusában útjára bocsájtott Curiosity űrjáró. Azonban ha nincs, ideje vagy türelme ezeket mind átbogarászni, tekintse meg az alábbi 1 percbe sűrített, 281 napot átöltelő beszámolót:

Címkék: kalendárium, napi, derű, film, zene, kis szines