Úgy néz ki végre elvonulnak fejünk felől a viharfelhők, és újra ránk süthet a nap. Az előrejelzések is bíztatóak, becslésük szerint 27 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála. Eközben a Balaton is szépen melegszik, egyes részeken pedig már a 20 fokot is meghaladta a víz hőmérséklete, úgyhogy merülésre fel! A mélységre pedig továbbra sem lehet panaszunk. Hiába nyitották meg a Sió-zsilipet a múlt héten, a vízszint makacsan tartja a 124 centimétert.

Ma ülhetik meg nevük napját az “éberen őrködő “Gergelyek, akik neve a görög eredetű Grégoriosz szóból ered. Az elemzők szerint akit így írtak be az anyakönyvbe, komoly, bár visszahúzódó természettel büszkélkedhet. Inkább egyedül szeret lenni a gondolataival, mint mások társaságában. Szintén ma celebrálnak az útónévkönyvbe csak nemrég bekerülő Lanák is. Nevük egy hawaii eredetű szóból ered, amelynek jelentése: nyugodt csendes vizeken.

A mai napot Európában sokan a Győzelem napjaként is emlegetik, mivel ehhez a dátumhoz kötik a második világháború lezárultát. Miután április 30-án elfoglalta a szovjet hadsereg Berlint, nem sokáig tudta tartani magát a III. Birodalom, és május 8-án kapitulált, feltétel nélkül megadta magát. Május 9-re pedig már Prágát is elérte a Vörös Hadsereg, ezzel pedig az európai hadszintér teljesen lezárult.

1945 május 9-én a Kossuth téren tartott nagygyűléssel ünnepelték meg a háború befejezését Kaposváron. Bulicsev őrnagy, a megye és a város szovjet katonai parancsnoka ekkor szüntette meg Kaposvár elsötétítését.

1985 óta az Európa-napot is ehhez a dátumhoz kötődik. Ugyanis Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ekkor javasolta az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására, amelyből később kifejlődött az Európai Unió.

A diákokból régen sem hiányzott a kurázsi, 1850-ben ezen a napon a kaposvári gimnázium diákjai tüntetésszerű köhögéssel zavarták meg a császárért mondott imát a városi nagytemplomban. Lits Gusztávot ezután kicsapták a gimnáziumból, több tanulót pedig korbáccsal fenyítettek meg.

A sportba, azon belül pedig a magyar futball történetében is bizonyára piros betűkkel jegyzik a mai dátumot, ugyanis ehhez kötődik az első magyarországi futballmeccs is, amelyen a BTC két csapata csapott össze. Nem sokkal később azonban már Magyarországot is elérte a futball-láz, és sorra alakultak a futballklubok.



Vitatott, de állítólag ezen a napon repülte át először az északi sarkot két amerikai pilóta, Richard Byrd és Floyd Bennett. Állításuk szerint 15 és fél óra alatt tették meg a távolságot hárommotoros Fokker gépükkel. Ami azonban biztos, utánuk két nappal Roald Amundsen norvég kutató is átszállt gépével az Északi-sark felett, igaz ehhez ő léghajót használt.

Ma ünnepli 50. születésnapját R. Kárpáti Péter színész. Pályafutása során több filmben és sorozatban is láthatta a publikum, emellett forgatókönyveket, és kabarésorozatot is írt. Mégis a legtöbben talán úgy ismerik mint a Barátok Közt szappanopera Andrását.



Ne is kanyarodjunk messze a filmművészettől, ugyanis ma ünnepel az 1940-ben született James L. Brooks amerikai filmrendező, producer és forgatókönyvíró. Hiába sorolnánk fel a hozzá fűződő számos tv-sorozat és film címét, egyik sem érne fel a produceri munkája csúcsának tekinthető Simpson családhoz. Nem csoda hát, hogy 40 Emmy jelölésből 20 díjat be is zsebelt.



S ha már film, szóljon egy kis zene is. Ma 64 éves Billy Joel.  A rockzenész pályafutása során 5 Grammy-díjat zsebelt be, miközben eladott csaknem 150 millió lemezt. Emellett három zene dicsőségcsarnokban is feljegyezték a nevét. Leghíresebb, “We didn’t start the fire” című dalában pedig még Budapestet is megemlíti. Füleljen csak:


A Prince rajongók még bizonyára emlékeznek rá, hogy kedvencük ezen a napon jelentette meg tizedik lemezét “Lovesexy” címmel 1988-ban. A popénekes többnyire a szex és az erotika köré fűzi fel dalait, valószínűleg ezért is tette meztelen önmagát borítóra. Nem csoda hát, hogy több lemezbolt tiltólistára tette a pucér albumot.


Újabb twitteres videóval lepte meg rajongóit a francia Remi Gaillard. Az átverések, és szituációs tréfák mestere azzal szerzett magának hírnevet, hogy sokszor vicces jelmezekben, kamerák előtt szívatja meg gyanútlan áldozatait. A köztudatba a 2002-ef francia kupa fináléjával robbant be, amikor mezbe öltözött és elvegyült a játékosok között. Az álruha olyannyira jól sikerült, hogy Jacques Chirac is elhitte, hogy a csapat tagja áll vele szemben, és kezet rázott Gaillarddal. Most megjelent videójában pedig bombának öltözve próbál meg feljutni egy repülőre.



Végső bölcselet helyett pedig álljon itt egy igazán találó rajz. Sokan szidják az evolúció hozta technikai fejlődést. Egy karikaturista szerint azonban van, ami változatlan maradt:

Címkék: napi, kalendárium, derű, film, zene, kis szines