Az ok a gyenge forint árfolyam lehet. Ez ugyanis a külföldieket Magyarországra vonzza, a magyarokat pedig itthon tartja.

Igazi tavaszi időjárás fogadta ma a Balatonra érkezőket. Előszezonban és hétközben leginkább az idősebbek látogatnak néhány napra a tópartjára.

Folyamatosan érkeznek a vendégek az egyik négy csillagos siófoki hotelbe. Az első negyed évben több mint tíz százalékkal növekedett a forgalom az előző évhez képest. A nyári főszezon is bizakodásra ad okot.

- Körülbelül 20 százalékkal több külföldi vendégfoglalásunk van, mint tavaly hasonló időszakban a július-augusztusi időszakra vonatkozóan és pár, egy-két százalékkal több belföldi foglalás érkezett, mint a tavalyi időszakban - árulta el a Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója, Sternóczky Balázs.

Az év első két hónapjában harmadával több vendég volt Siófokon, mint tavaly. A márciusi 15-ei hosszú hétvégére tervezett pihenést a hóhelyzet alakította át kissé. A főszezonra azonban sokan jelezték már érkezési szándékukat a Balatonra.

- Szinte minden megkérdezett látogató tervez Siófokra, illetve a Balaton régióba utazást. Ha tehetik, akkor hosszabb utazást terveznek, tehát mi nagyon bizakodóak vagyunk és úgy gondolom, hogy a vízállás és a jó idő is hogyha velünk van, akkor nagyon jó szezont fogunk tapasztalni idén - mondta a siófoki Tourinformiroda vezetője, Hávris Klaudia.

Az egyik étteremben egyelőre még csak egy asztalnál ülnek vendégek. Itt is a főszezonban bíznak.

- Reméljük, hogy a tavalyit tudjuk tartani, nem sikerült rosszul. Reméljük, hogy az Erzsébet-utalvány, Széchenyi Pihenőkártya azért ehhez hozzásegít minket, igaz, hogy az üdülési csekk jelentős bevétel volt, bízunk benne , hogy tudják pótolni - mondta a Sándor Étterem tulajdonosa, Szendrey Sándor.

A turisztikai szakemberek várakozásai szerint a magas euró árfolyam itthon tartja a hazai vendéket, a külföldieket pedig pont ez vonzza majd.

A turizmus mellett éledezik a balatoni ingatlanpiac is. A magyar vevőkön kívül sok orosz, ukrán érdeklődő keresi fel az ingatlanközvetítőket. A külföldi vevők a nagyobb, drágább, igényesebb házakat, villákat keresik, a magyarokat inkább az olcsóbb ingatlanok érdeklik. Ők is találnak maguknak való nyaralót: már három millióért is lehet ugyanis balatoni ingatlant kapni. Az árak Balatonfüred és Siófok környékén a legmagasabbak, ezeket követi a keszthelyi és a balatonlellei régió.

Továbbra is 124 centiméter a Balaton vízállása a siófoki mércénél. A szakemberek egy hete nyitották meg a zsilipet a magas vízállás miatt és akkor is ugyanennyit mutatott a mérce. A zalai, valamint a többi befolyóból több utánpótlás érkezett, mint amennyi le tudott folyni a Sión és az utóbbi napok esőzése is emelt a vízszinten, ezért a múlt heti zsilipnyitáshoz képest most háromszor annyi vizet engednek ki másodpercenként a Balatonból.

Címkék: kinyitott, szezon, strand, nyár, balaton, gazdaság