A méhek ugyanis jóval kevesebb virágot tudtak beporozni.

A méhészek szerint a márciusi hideg és havazás miatt sok méh megfagyott, amelyek pedig túlélték, csak jóval később tudtak szaporodni.

Bíró Márton 150 méhcsaládot gondoz. Azt mondja: a márciusi hideg miatt jóval később tudtak szaporodni a méhek.

- A nagy átlag az úgy van, hogy olyan 40%-kot lehet mondani, hogy annyival kevesebb méz lesz, annyival kevesebb bogár van sajnos most a kaptárakba - mondta a Magyar Mézút Egyesület méhész elnöke, Bíró Márton.

Így hiába virágzik az akác is a szakember szerint nem lesz elég méh ami begyűjtse a nektárt. Ebben az akácosban mi sem találtunk egyetlen egyet sem. Hasonló a helyzet a gyümölcsösökben.  

A szakember azt mondja: mivel majdnem minden gyümölcs egyszerre virágzott, átlagosan fele annyit poroztak be mint korábban. Így jóval kevesebb gyümölcs várható.   

- Erre mindig érzékenyen reagál a piac. Ha kevesebb  a gyümölcs, az ára azonnal emelkedni kezd - mondta a mezőgazdasági szakmérnök, Tóth István.

A gyümölcshiányt várhatóan majd külföldről behozott gyümölccsel próbálják pótolni. A méhészek szerint egyébként a méhpusztulás globális probléma. A tengerentúlon harmadával kevesebb a méhcsalád. Szakértők szerint, ha méhek nélkül marad az emberiség, mindössze 4 éve lehet hátra.

Címkék: méh, arany, kevesebb, gyümölcs, méz, ár, kis szines