A narancssárga, vagyis másodfokú riasztás Nógrád megye teljes területén, Heves és Pest megye több térségében van érvényben. Ezeken a területeken már a következő órákban lehetnek olyan heves zivatarok, amelyet óránkénti 90 kilométeres széllökések, illetve nagy méretű jégdarabok kísérhetnek.

Ezzel együtt számos más térségben elsőfokú riasztás van érvényben.

A legkisebb számban a déli, délkeleti megyékben várható a zivatarok kialakulása.

Tóth Tamás meteorológus az M1 ma reggel című műsorában elmondta: péntek délután megnövekszik a felhőzet és csapadékra van kilátás. A hétvégén azonban javulás várható, csak kevés helyen, az ország csupán 10-15 százalékában alakulhat ki zápor, zivatar.

Szombaton 25 fok körüli hőmérséklet valószínű, egy-egy zápor, zivatar az Északi-középhegység vidékén várható, az esti órákban pedig a délnyugati határszélen alakulhat ki záporeső, esetleg zivatar.

Késő tavaszi idő lesz – mondta a meteorológus hozzátéve, hogy mérsékelt lesz a légmozgás, egy-egy erős széllökés előfordulhat, de csak kis területre korlátozódva.

A Velencei-tónál széllökések előfordulhatnak, a Tisza-tónál első vagy másodfokú viharjelzésre is számítani lehet. Szombaton, esetleg vasárnap a Balatonnál az első fokú viharjelzés léphet életbe.

A jövő hét elején is sok napsütésre lehet számítani, csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar - mondta Tóth Tamás.

Forrás: MTI

Címkék: risztás, elsőfokú, viharjelzés, balaton, Somogy, kis szines