A Kaposváron született grafikusművésznek ugyanezen a napon a Kormányhivatal Galériájában nyílt tárlata.

Vörösmarty Mihály: Mit csinálnak magyar honban című versével kezdték a szoboravató ünnepséget. Majd Szita Károly Kaposvár polgármestere köszöntötte az ünnepelőket.

- Amikor valakinek szobrot állít egy közösség azt elsősorban nem azért teszi, hogy feldíszítsen egy üresen maradt teret, parkot, utcát hanem, hogy emlékezzen és emlékeztessen - mondta a polgármester.

Vörösmarty portréját Varga Imre szobrászművész készítette. Azt mondja: mivel szereti a magyar irodalmat, minden költő közel áll hozzá.  

- Ez volt a feladat, és én ezt szívesen vállaltam. Nincs értelme most Vörösmarty idézeteket köpködni, az a helyzet, hogy ez egy megtisztelő valami, ami remélhetően hosszan ható dolog lesz - mondta a szobrászművész, Varga Imre.

A szobrász Vörösmarty kemény és férfias vonásait szerette volna bemutatni. A szobrot a költő oldalági leszármazottja állíttatta. A kaposvári születésű Vörösmarty Magda fontosnak tartotta, hogy iskolás éveinek helyszínén állítson emléket rokonának.  

- Ritka az olyan város ahol nincs szobor és utcanév Vörösmartyról. Én ezt felfedeztem, és akkor elhatároztam, hogy keresek egy megfelelő szobrászt - árulta el grafikusművész, Vörösmarty Magda.

A Kormányhivatal Galériájában pedig grafikáiból és plakátterveiből nyílt tárlat. Vörösmarty Magda munkáit számos kiállításon láthatták már a világ különböző országaiban Japától kezdve egészen Varsóig. Ráadásul számtalan díjat nyert itthon és külföldön. Kaposvárra azonban most először hozta el képeit.

Címkék: vörösmarty, mihály, galéria, szobor, kaposvár, kis szines