Kellemes, napsütéses, meleg napnak ígérkezik a mai; Somogyban mindenhol 20 fok feletti átlaghőmérsékletet jövendölnek az időjósok. Csapadékra nem kell számítanunk, arra viszont igen, hogy szürkületkor már elkélhet a széldzseki.

Névnapjukon ma a merész tanácsadók, vagyis a Konrádok koccinthatnak, akik egy germán eredetű nevet viselnek.

A Hagyomány szerint a mai nap, Róma alapításának a napja, Kr. el. 753-as dátummal és ma tartják a szerzői jog világnapját is. Mi több, Friedrich Fröbel, XVIII. századi német pedagógus emlékére ez a nap az óvoda napja is. Ő alapította ugyanis meg, 1837-ben napjaink óvodájának az elődjét kisgyermekeknek szánt, "Gondozó-, Játék- és Foglalkoztató Intézet" néven, a türingiai Blankenburgban. S, ha már a pöttyös bögrék és aprócska ruhafogasok világánál tartunk; tudta, hogy a népmese nem pusztán szórakoztat, tanít és nevel, de mindezeken túl terápiás és fejlesztő hatása is van? A KaposPont mesehős-témában készített legutóbbi összeállítását itt nézheti meg; magyar népmesék között, pedig itt böngészhet.

Április 21-ét írunk, ami azt is jelenti, hogy 214 éve (1799) ezen a napon született meg, a kiváló somogyi alma mater névadója, a reformkor és a szabadságharc emblematikus alakja, Táncsics Mihály. Kortársa Egressy Béni színész, író, zeneszerző, a "Szózat" megzenésítője is e nap szülötte. A "Bánk Bán" és a "Hunyadi László" szövegírójának nevét 1814-ben vették fel az anyakönyvbe.

VI. György király legidősebb lánya is ezen a tavaszi napon látta meg a windsori napfényt. Az 1926-os születésű Elizabeth Alexandra Mary ma is uralkodik, II. Erzsébet néven, Nagy-Britanniában.

bolygók

Pár évvel fiatalabb (81) az angol királynőnél a csillagászat, az űrkutatás és a fizikai tudományok magyar atyamestere, Almár Iván akadémikus. Mindamellett, hogy a műholdak pálya-meghatározásában, valamint a geomágneses viharok idején fellépő sűrűségnövekedések számításában elért eredményeit világszerte megsüvegelik, hazánkban mégis inkább televízió kommentárjai miatt ismerik a kutatót. Közvetítette a Holdra szállást, a nyolcvanas évek közepén többnyelvű űrszótárt szerkesztett, két évvel ezelőtt pedig róla nevetek el egy kisbolygót, az 191856-os, Almárivánt.

Zorba, Arábiai Lawrence és az öreg halász mexikói születésű megformálója, az Oscar-díjas amerikai filmszínész Anthony Quinn is negyedik hó, huszonegyedikén született, akárcsak Andie MacDowell, vagy a Cure-os Robert Smith. Az iguana néven is ismert, életvitelével és zenéjével sok cikknek témát adó, Iggy Pop szintén ma ünnepel. A „Lust For Life” és a „The Passenger” szerzője-előadója 66 esztendős.

1904 április 21-én közgyűlést tartottak a somogyi megyeszékhelyen. Ekkor dőlt el, hogy a testület Zsigmondy Béla budapesti mérnököt és a Herczeg testvérek pécsi cégét bízza meg azzal: építsék meg Kaposvár első vízművét a Deseda-völgyben. A vízműtelepet két és fél év múlva helyezték üzembe.

Deseda

Magyarország leghosszabb mesterséges tava méltán közkedvelt: a közelben fekvő arborétum és a vízpart télen is szép, van már gyalogos híd is, a tó pedig halban bővelkedik, ami a számukra kifejezetten élhető közegnek, illetve az átgondolt telepítéseknek egyaránt köszönhető. A Desedánál a horgászversenyek rendszeresek, a strand nyárom sosem üres, sok a kiránduló és újabban tájfutóversenyt is rendeznek errefelé. A tó eddigi legnagyobb potykáját egy fővárosi vendégpecás szákolta; A 82 centiméter hosszú és 24 kilogramm súlyú pontyot ugyan bojlival fogták, de népszerű a pergetés is. A tavat a hattyúk is igen kedvelik; néhányuk annyira ragaszkodik a somogyi klímához, hogy a telet is itt töltötték.

Kedves Olvasó, amennyiben a továbbiakban nem a böngésző-, hír-, videó-, vagy a keresőalkalmazás mellett dönt, hanem úgy, hogy a hétvége második napját mondjuk nyeregben tölti, és szívesen beszélgetne a bringás társakkal időszerű történésekről, akkor nem árt tudnia: a tegnapi „Critical Mass”-ről és a somogyi rendőr-nyílt napról, illetve nem feledkezhet meg a kaposvári sportcsarnok három évtizedes múltjáról és a létesítmény köszöntésére szervezett színes kavalkádról sem.

Persze most mondhatják, hogy tájékozottságból - akárcsak az italból - megárthat a sok, nem jó átesni a ló másik oldalára! Márpedig mai összeállításunk utolsó kisfilmjének kapatos főszereplőjével éppen ez történik. A szó soros értelmében.

Címkék: névnap, tudomány, múlt, napi, derű, születésnap, kis szines