szúnyag

Részlegesen ugyanis feloldják azt. Korábban már volt egy biológiai irtás a Balatonon. A rovarok elleni védekezés állami támogatását egyébként jelentősen akarják csökkenteni. Az önkormányzatokkal fizettetnék ki a többletköltséget. Eddig évente átlagosan 8-szor irtottak.

A NATO hadgyakorlat vezetői egyeztettek a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetőjével, miszerint mégis lehetővé teszik a szúnyogirtást a térségben. Mint azt megírtuk: a Magyarország felett zajló nemzetközi harcászati gyakorlat miatt részleges légtérzár lesz Egyebek között a Balaton térségében is.

A biológiai szúnyogirtással azonban nem lehet várni a gyakorlat végéig, mert a szer csak a szúnyoglárvák megfelelő fejlettségi szakaszában hatásos.

Korábban ugyan már volt egy biológiai irtás a Balatonon, de ezt, hogy hatékony legyen, ismételni kell. Ez korábban úgy tűnt: idén csúszni fog, mert hazánk felett NATO-hadgyakorlat miatt részlegesen lezárták a légteret. Az irtást leghamarabb május 7-e után tudták volna folytatni, de akkor már nem nagyon lett volna értelme. A térségben a kritikus csípésszám óránként hatvan, ezt az értéket még nem érték el.

Közben megkúrtították a balatoni szúnyogirtás állami támogatását. A Balatoni Szövetség elfogadhatatlannak tartja ezt, és kizártnak tartják, hogy az önkormányzatok kifizessék a többletet. Egy szezonban eddig nyolcszor irtottak, de idén egyelőre nincs rá pénz.

Címkék: szúnyog, Balaton, kis szines