Keszthely

Keszthelyen hagyományosan a húsvéti ünnepekkel indul a sétahajózási idény. A Balatoni Hajózási Rt. szombaton megkezdte szezonját kezdte meg azzal, hogy a Csobánc nosztalgia motoros felszedte a horgonyt. A hajózási társaság képviselői a Zalaihírlap.hu tudósítása szerint elmondták: a menetrendszerű  járatokon a félmillión is jóval felüli utas, a séta- és rendezvényhajókon a közel 150 ezres vendégszám a szolgáltatásaik iránti megtisztelő igényt mutatja.

A Bahart nosztalgiaflottájának Csobánc nevű motorosa történelmi emlékű sétahajó, egy kis időutazást is átélhetnek a fedélzetére szállók. Kabinja falán réztábla jelez két ünnepi dátumot is: építésének 1927-es évszámát, s a Keszthelyen ünnepelt 80. születésnapot. A 164. hajózási szezont megnyitó Helkáról videót is láthatnak portálunkon!

Turistákra, üdülőkre tehát számítanak a hajósok, és mint tudjuk, az appartman-és hotel tulajdonosok is. Ám egy érdekes információhoz jutottunk. Több médium is arról ad hírt, hogy tiltakozik a balatoni szúnyogirtáshoz szükséges állami támogatás csökkentése miatt a Balatoni Szövetség. Balázs Árpád, a szervezet elnöke szerint a helyzetet minél előbb tisztázni kell, mert áprilisban esedékessé válhat az első biológiai irtás.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet az illetékes tárcákhoz írt levelében jelezte: a balatoni szúnyogirtás évente 60-70 millió forintba kerül. Hozzátette: a kémiai és a biológiai beavatkozások tervezett 30 százalékos állami támogatásával szemben az 50 százalékos arányt tartaná elfogadhatónak.

Az idegenforgalmi adó után járó állami kiegészítés felére csökkentésével másfél milliárd forintnyi bevételtől estek el a balatoni önkormányzatok, amelyek közül több már ezzel is lehetetlen helyzetbe került. A szúnyogirtást irányító szakértői bizottság szerint az idei szezonban 3 biológiai és 4-5 kémiai irtásra lesz szükség a Balatonon.

Címkék: kis szines